Захоплення Іраном британського танкера в Ормузькій протоці: Лондон готує жорстку відповідь

23.07.2019
Захоплення Іраном британського танкера в Ормузькій протоці: Лондон готує жорстку відповідь

Британський «бранець».

Минулої п’ятниці іранська Національна гвардія захопила в Ормузькій протоці британський танкер Stena Impero з 23 членами команди.
 
 
Причиною морського розбою, як пояснює Тегеран, є «недотримання міжнародного морського права».
 
 
Натомість власник танкера заявив, що корабель ішов, «чітко дотримуючись правил навігації та міжнародних норм».
 
У понеділок, 22 липня, керівник Організації морських портів Ірану Аллахморад Афіфіпур заявив під час виступу на іранському державному телебаченні: «Усі 23 члени команди перебувають на судні у порту Бандар-Аббас і є в безпеці та при доброму здоров’ї».
 
Серед 23 захоплених моряків — 18 громадян Індії та троє росіян. Аллахморад Афіфіпур додав, що доля екіпажу залежить від готовності британців до співпраці з владою Ірану.
 
Танкер Stena Impero прямував до Саудівської Аравії. Іранська сторона ствер­джує, що під час рейду сталося зіткнення танкера з риболовецьким судном, члени команди якого почали кликати на допомогу, але танкер під британським прапором прохання іранських рибалок проігнорував. 
 
Велика Британія засудила захоплення танкера в Перській затоці як «ворожий акт», відкидаючи пояснення Тегерана, що інцидент спричинило саме зіткнення з риболовецьким судном. 
 
Учора, 22 липня, прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей провела екстрене засідання уряду через захоплення Іраном танкера під британським прапором. У листі до Ради Безпеки ООН Лондон наполягає, що танкер законно перебував у територіальних водах Оману, коли на його борт потрапили іранські військові.