В Україні запрацювала Національна комісія з реабілітації постраждалих від репресій

17:27, 18.07.2019
В Україні запрацювала Національна комісія з реабілітації постраждалих від репресій

(фото: uinp.gov.ua)

У Києві відбулося перше відкрите засідання Національної комісії з реабілітації, яка надає статус реабілітованих особам, постраждалим від політичних репресій комуністичного та тоталітарного режимів в Україні.
 
 
"За новим законом тисячі борців за свободу, яких було вбито, депортовано, засуджено за політичними статтями та піддано іншим видам репресій, відтепер матимуть шанс на відновлення історичної справедливості, захист честі й гідності, відновлення прав і свобод. Сьогодні ми зібралися, щоб запустити цей процес реабілітації по-новому", - зазначила перший заступник голови Українського інституту національної пам’яті Аліна Шпак.
 
Вона також зазначила, що в Україні наразі працюють 18 регіональних комісій з реабілітації, в решті областей - на завершальній стадії створення. Ці комісії вже розпочали свою роботу і надіслали на розгляд Національної комісії перші обґрунтовані пропозиції щодо реабілітації осіб, постраждалих від політичних репресій в Україні. На перше засідання було винесено 51 справу, проте це лише початок, і таких справ у регіональних комісіях ще сотні.
 
Під час засідання головою комісії був обраний відомий історик Роман Подкур.
 
 
 
"Попередній закон "Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україн", який було ухвалено ще в Радянській Україні, не враховував прав людей, які постраждали через несправедливе засудження за політичними, класовими, соціальними та релігійними мотивами", - зазначається на сайті Інституту національної пам'яті.