МВФ: криптовалюти в недалекому майбутньому можуть витіснити традиційні гроші

19.07.2019
Головні світові криптовалюти, найвідомішою серед яких досі залишається біткоїн, продовжують бути доволі нестабільними. Так, днями «биток» опустився нижче позначки у 10 тисяч доларів, хоча ще недавно за одну електронну монету давали понад 12 тисяч доларів.
 
Здешевлення трапилось через Libra: нову криптовалюту, яку намагається вивести на ринок соціальна мережа «Фейсбук». Простота виходу у світ нової електронної валюти, яка, на думку експертів, мала швидко зайняти лідируючі позиції і затьмарити біткоїн, виявилася оманливою. На батьківщині «Фейсбука», у Сполучених Штатах Америки, на Libra, як виявилося, не чекали, — і комісія із цінних паперів та ринків США нині роздумує, чи не змусити, бува, отримувати для нових грошей повноцінну банківську ліцензію.
 
Але навіть при цьому Міжнародний валютний фонд днями зробив вельми жорстку заяву: електронні гроші, які сьогодні перебувають поза впливом державного регулювання, можуть витіснити традиційні засоби платежу, тобто офіційні валюти, що їх випускають центробанки більшості світових держав.
 
Відповідно до нового звіту МВФ, готівкові кошти і банківські депозити зіткнулися з жорсткою конкуренцією з боку цифрових валют, які випускають великі технологічні компанії. Аби гідно виглядати у конкурентній боротьбі, Міжнародний валютний фонд рекомендує банкам та іншим фінансовим установам активно впроваджувати інновації.
 
Технологічні гіганти, такі як «Фейсбук» і Alipay, дихають їм у спину, перебуваючи в постійному пошуку рішень для вдосконалення фінансової системи. При цьому МВФ зазначає: традиційні грошові кошти все-таки нiкуди не подiнуться, але за однієї умови. Якщо вони перебуватимуть у стані постійного розвитку і вдосконалення.
 
Міжнародні фінансові експерти радять банкам також випускати власні засоби для електронного платежу, і ці продукти мають допомогти фінустановам пiдтримувати свою конкурентоспроможнiсть. Декілька центральних банків, до речі, нещодавно вже заявили про свої плани зі створення власних криптовалют.
 
При цьому стабільність криптовалют експерти розглядають як найбільшу загрозу для традиційної фінансової системи. Адже сьогодні біткоїн, який стрибає своїм курсом то догори, то донизу, не може вважатися серйозним конкурентом банківським депозитам. Але якщо завтра хтось із них, наприклад фейсбуківська Libra, зуміє і справді стати стабільною грошовою одиницею, ще й пов’язаною з головними платіжними системами, «Віза» та «Мастеркард», то сенс відвідувати банківські відділення може зникнути. 
 
Не виключено, що цей процес може відбутися значно швидше, ніж ми здатні прогнозувати. «Впровадженню цифрових валют сприяють кілька причин, але саме мережеві ефекти можуть привести до масштабнішого процесу.., — стверджують у МВФ. — Як відомо, процес переходу від електронної пошти до соцмереж був дуже швидким, набагато швидшим, ніж перехід до електронної пошти. Тобто можна говорити, що впровадження нововведень прискорюється, тому в криптовалюти є шанс захопити ринок платежів».