Домовленість про «тишу» на Донбасі вперше забороняє будь-який вогонь

15:18, 18.07.2019
Домовленість про «тишу» на Донбасі вперше забороняє будь-який вогонь

Роман Безсмертний (кадр телеканалу "Наш")

Домовленість про безстрокове припинення вогню на Донбасі з 21 липня вперше містить заборону на будь-яке ведення вогню і відповідальність за його порушення.
 
Про це сказав представник України в підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи Роман Безсмертний на брифінгу в Києві, передає "Українська правда".
 
"Досягнуті домовленості, що з 0:01 21 числа починається безстрокова заборона на обстріли. Вперше в документі зазначено, що забороняється будь-яке ведення вогню. У заяві зазначено відповідальність осіб за відкриття вогню, а також передбачено публічну заяву сторін про припинення вогню", - підкреслив він.
 
За словами Безсмертного, позиція України така, що період тиші "був максимальним, а можливо - назавжди".
 
Також він повідомив, що сторони домовилися припинити подальше мінування території, щоб мінімізувати загрози цивільному населенню.
 
Безсмертний наголосив, що наразі "важливо зберегти позитивну динаміку", і дати можливість зростанню довіри, яка "наразі знаходиться на мінімальному рівні".
 
"Немає ніякої зради. Це максимум, що можна було на дискутувати на цьому рівні довіри", - пояснив він.
 

Нагадаємо, в Мінську домовилися про перемир’я з 21 липня та допуск ОБСЄ до ОРДЛО. Також було прийнято рішення про обмін 69 на 208 полонених.