У Південному Судані страждають від голоду близько 20 тисяч дітей

17.07.2019
Майже кожна дев’ята людина у світі стикалася минулого року з проблемою голоду і недоїдання. Про це йдеться в оприлюдненому звіті «Стан харчової безпеки та харчів у світі», який був підготовлений кількома установами ООН, зокрема Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ).
 
«Згідно з оцінками, 821,6 мільйона осіб недоїдали в 2018 році. Цей показник вищий, ніж у попередньому, 2017, році, тоді він становив 811 мільйонів осіб», — зазначається у звіті. У документі наголошується, що з 2016 року кількість людей, які страждають у світі від голоду, щороку зростає.
 
Найбільшу стурбованість в експертів викликає ситуація в країнах Африки, а також у країнах Південної Азії. Згідно з доповіддю ООН, у країнах східної частини Африки більше 30 відсотків населення постійно недоїдає. «У 2018 році на Азію припало 513 мільйонів осіб, які недоїдали, на Африку — 256 мільйонів, на Латинську Америку і країни Карибського басейну — 42 мільйони», — йдеться в доповіді.
 
Загалом у світі більше двох мільярдів людей стикаються із проблемами нестачі їжі.
 
Крім того, в ООН зазначили, що в минулому році кожне сьоме немовля в світі народилося з недостатньою вагою. У Південному Судані цього року від голоду може померти близько 20 тисяч дітей. Автори доповіді вказують на необхідність створення умов для підтримки продовольчої безпеки, особливо під час економічних криз.
 
Після десятиліть падіння кількості голодуючих у 2015 році кількість осіб, які недоїдають, знову почала зростати. Перспектива світу без голодуючих людей, як одна з цілей сталого глобального розвитку до 2030 року, тепер знову постає «велетенським викликом», наголошується у звіті.
 
Також експерти висловлюють стурбованість через проблему ожиріння. За даними ООН, у світі налічується близько 670 мільйонів осіб, які потерпають від цього. Особливе занепокоєння викликає зростання ожиріння серед дітей. У 2018 році близько 40 мільйонів дітей молодше п’ятого року життя вже мали зайву вагу. У 2016 році, за даними звіту, зайву вагу мали 131 мільйон дітей у віці від 5 до 9 років, 207 мільйонів підлітків та два мільярди дорослих.