У Україні поширюється небезпечна інтернет-гра, що передбачає зникнення дітей на 24 години

17.07.2019
У Україні поширюється небезпечна інтернет-гра, що передбачає зникнення дітей на 24 години

Небезпечне дозвілля у всесвітньому павутинні. (Фото з сайта sputnik-ossetia.ru.)

Правоохоронці б’ють на сполох: спочатку в Євросоюзі, а нині вже і в Україні поширюється нова небезпечна інтернет-гра, яка передбачає зникнення дітей щонайменше на добу.
 
«До уваги батьків. Працівники Держ­автоінспекції зафіксували нову небезпечну гру «Зникнути на 24 години», яка націлена на дітей. Небезпечна гра «Зникнути на 24 години»  аналог гри «Синій кит», починає набирати обертів на території країн Європейського Союзу. Суть гри — дитина повинна зникнути на 24 години, щоб батьки і друзі не могли її знайти», — йдеться у повідомленні Ситуаційного центру Національної поліції України.
 
Відтак правоохоронці закликають батьків негайно звертатися до поліції у разі зникнення дитини. Адже діти вельми довірливо ставляться до  пропозицій «пограти» і не завжди здатні розпізнати небезпеку таких псевдорозваг.
 
Відзначимо, що подібні небезпечні ігри з’являються з інтернету вже далеко не вперше. Так, у 2017 році в Україні зафіксували сплеск популярності смертельних ігор серед підлітків. Тоді школярі отримували завдання через групи в соціальних мережах під назвою «Синій кит», а адміністратори цих груп схиляли підлітків до самогубства.
 
Якщо ж дитина відмовлялася себе вбивати, злочинці вираховували IP-адресу учасника і казали йому, що за боягузтво доведеться відповісти його рідним.
 
Пізніше, у 2018-му, в Україні з’явилася смертельна гра для підлітків «Момо», яка поширювалася через месенджер WhatsАpp. Зокрема, у юних користувачів з’являвся новий контакт, підписаний як «Момо».
 
У автоматичному статусі анонімного куратора він спочатку надсилав своїм жертвам жахливі картинки, світлини з зображенням сцен насильства, а потім пропонував виконувати різні накази. У разі, якщо дитина відмовлялася виконувати так звані «завдання», в хід ішли погрози, які могли спонукати і до самогубства.