Ключовий свідок у справі Марківа в день обстрілу не міг пояснити, що відбулося і звідки стріляли

16:16, 15.07.2019

Французький фотограф Поль Гого — колега Вільяма Рогелона, ключового свідка у справі нацгвардійця Віталія Марківа, — розповів Громадському, що Рогелон дзвонив йому в день обстрілу і не міг пояснити, що відбулося і звідки стріляли.


Гого, як і Рогелону був одним з фрілансерів, які працювали в Слов’янську на початку 2014 року.

 

"Нас було багато фрілансерів, як я, як і Вільям Рогелон, які вирішили приїхати на Донбас, щоб спробувати почати відправляти наші перші фотографії, наші перші розповіді. І більшість з цих фрілансерів жили в гуртожитку, що знаходився в Донецьку. Вільям був одним з них. Я жив з ним три чи чотири дні в Донецьку. Він прийшов жити з нами, і з самого початку ми зрозуміли, що це був один з перших таких його досвідів", — розповів Гого.

 

Гого також розповів, що Рогелон поводився дуже самовпевнено, попри те, що, за його ж словами, до України зробив лише один репортаж, із Сирії.

 

"Він раніше був у Сирії, але він був схожий на багатьох фрілансерів, трохи розгублений, не розумів, що відбувається. Він навіть запитав нас щось, хто поганий, хто хороший, тому ми повинні були пояснити йому, хто був сепаратистом і де була українська армія. І ми повинні були йому пояснити, що відбувається в Слов’янську", — додав він.

 

Гого також розповів, що вранці, коли стався обстріл, унаслідок якого загинув італійський фотограф Андреа Роккеллі, Вільям пропонував іншим фрілансерам-журналістам поїхати з ним у Слов’янськ. Того дня, 24 травня 2014 року, колеги попереджали Вільяма, що не варто наближатися до Слов’янська. Журналісти знали, що на той момент то була найгарячіша точка, каже Гого.

 

"Він (Рогелон — ред) сказав нам, що йому набридло в Донецьку, тому що війна була зосереджена в Слов’янську, і тому він вирішив туди поїхати. Він попросив нас поїхати туди з ним, і ми сказали: «Ні, це занадто небезпечно». Я пам’ятаю, що його останні слова до мене були якимись типу «Я буду телефонувати вам, якщо мені буде потрібна допомога або щось трапиться». А коли Вільям подзвонив мені в той день переляканий зі словами «вони всі мертві, мабуть, я помру». Я спробував заспокоїти його і спитав ― де ти? З ким? Якої вони національності? Що сталося? Він був повністю в паніці, я тільки зрозумів, що він з росіянином та італійцем. Він не казав мені про обстріл з боку військових або сепаратистів, він просто не знав, що сталося. Тому він не знав, де він. Відтак я подзвонив у посольство, італійське і французьке посольство, і сказав їм, що щось відбувається, а потім він прийшов до лікарні, і ми дізналися, що італійський фотограф помер", — розповів Гого.

 

"За кілька годин я побачив Вільяма на російському пропагандистському телеканалі. Він був у шпиталі, поранений, і говорив, що в нього стріляла українська армія", — додав фотограф.

 

Як повідомляла УМ, 12 липня італійський суд засудив бійця Нацгвардії України Віталія Марківа до 24 років ув'язнення. Його звинуватили у причетності до вбивства італійського репортера Андреа Роккеллі в районі Слов'янська Донецької області 2014 року.