ЄСПЛ зобов’язав Росію провести незалежний медогляд політв'язня Бекірова

10:58, 13.07.2019
ЄСПЛ зобов’язав Росію провести незалежний медогляд політв'язня Бекірова

(фото: glavcom.ua)

Європейський суд з прав людини зобов’язав уряд Росії провести незалежний медичний огляд кримськотатарського активіста Едема Бекірова, якого утримують у СІЗО Сімферополя за звинуваченням в незаконному зберіганні боєприпасів і вибухівки.


Про це заявив адвокат Олексій Ладін, передає Крим.Реалії.

 

У заяві ЄСПЛ зазначено, що "незалежні та спеціалізовані лікарі" повинні підготувати окремі, докладні висновки щодо кожної з проблем зі здоров’ям Бекірова.

 

Висновки цих незалежних лікарів, згідно з рішенням ЄСПЛ, повинні також вказувати, чи надають Бекірову адекватну медичну допомогу відповідно до його медичних проблем, а також чи є прийнятним при такому стані здоров'я запобіжний захід у вигляді тримання у в’язниці.

 

Адвокат Бекірова, посилаючись на заяву ЄСПЛ, вже направив клопотання в підконтрольну Кремлю прокуратуру окупованого Криму, керівництву СІЗО Сімферополя та начальнику медсанчастини, де утримують кримськотатарського активіста.

 

У зверненні Ладін наголосив, що є підстави вважати про наявність у Бекірова неврологічних захворювань, які є в урядовому переліку тих, що несумісні з утриманням в СІЗО. У зв’язку з цим адвокат Ладін наполягає на проведенні негайного медичного огляду його підзахисного.

 

11 червня ЄСПЛ постановив, що окупаційна влада Криму має терміново перевести Бекірова в лікарню, однак у кримському управлінні ФСБ Росії відмовилися виконувати таке рішення суду. Невдовзі російська прокуратура Криму підтримала відмову ФСБ у госпіталізації Бекірова.

 

Нагадаємо, громадянин України, кримськотатарський активіст Едем Бекіров був затриманий російськими силовиками на в'їзді до окупованого Росією Криму з боку пункту пропуску "Чонгар". 
 
13 грудня підконтрольний Кремлю Київський районний "суд" Сімферополя заарештував Бекірова на два місяці. Росія підозрює Бекірова в зберіганні й передачі вибухових речовин і боєприпасів. Активісту закидають поширення і транспортування більш ніж 10 кілограмів тротилу і 190 бойових патронів.
 
Адвокат Бекірова повідомляв, що в політв’язня зберігається підвищений рівень цукру у крові та з'явились болі у серці, призначений після медогляду інсулін йому не допомагає.