Посли країн G7 розкритикували Зеленського за нову люстрацію

13:36, 12.07.2019
Посли країн G7 розкритикували Зеленського за нову люстрацію

(ФОТО OPENTV.MEDIA)

Посли країн "Великої сімки" G7 підтримують притягнення до відповідальності винних у зловживанні владою, але відзначають відмінність нинішньої ситуації в Україні від постреволюційної.

 

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на заяву послів G7.

 

"Виборчі зміни і політична ротація є нормою в демократичних країнах, на відміну від невибіркового накладання заборон на всіх учасників виконавчого та законодавчого процесів управління. З 2014 року ми мали можливість вітати прогрес у реформуванні низки важливих сфер", - йдеться у заяві в Twitter. 

 

"Притягнення до відповідальності винних у зловживанні службовим становищем є правильним кроком, однак, на наше переконання, нинішню ситуацію в Україні не можна порівняти з тією, яка була після Революції гідності", - зазначається в заяві.

 

Як повідомляла УМ, президент України Володимир Зеленський вніс до парламенту законопроект, яким пропонує розширити дію закону про очищення влади (люстрацію) на депутатів та топ-високопосадовців, які працювали в Україні з 23 лютого 2014 року до 19 травня 2019 року.

 

Водночас народний депутат Олександр Бригинець заявив в кулуарах парламенту, що президент Володимир Зеленський є продовженням команди президента-втікача Віктора Януковича та уособленням Антимайдану. 

 

"Я вважаю, що Зеленський підтвердив, повторивши пост Портнова, що він є частиною команди Януковича. Тому що Портнов, який чітко представляє Януковича, написав певну задачу, а через кілька днів її повторив Зеленський. Там чітко вказано, що Портнов розробив цей законопроект, а Зеленський сказав, що це його команда розробила. Отже, можна сміливо говорити, що Портнов і Зеленський є продовженням команди Януковича, з одного боку. З іншого боку вони тепер є уособленням Антимайдану. Тому що вони фактично зробили те, що хоче Антимайдан", - сказав Бригинець.

 

Він пояснив, що Антимайдан хотів покарати всіх людей, які були на Майдані, які захищали Україну та протистояли російській агресії.

 

"Безумовно, вкрай важливо, що ця заява прозвучала зараз. Можливо вона дасть шанс подумати тим, хто чекає від Зеленського якихось проєвропейських демократичних норм і так далі… Тому що коли Зеленський робить дурниці, які не пов’язані з демократією та протистоянням РФ, то можна на це закривати очі. А в даному випадку йдеться про те, що він прямо говорить, що всі, хто прийшли після Майдану, хто протистояли Росії на фронті, хто боролися з РФ - будуть люстровані. Очевидно, що Зеленський є свіжим лицем Антимайдану", - додав Бригинець.