В'ятрович: «проросійські сили налаштовані на рішучий реванш»

10:58, 02.07.2019
В'ятрович: «проросійські сили налаштовані на рішучий реванш»

Події останнього місяця показують, що проросійські сили в Україні налаштувалися на рішучий реванш. 

 

Про це заявив директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович в інтерв'ю "Газета.ua".

 

За його словами, Росія намагається нівелювати всі досягнення України незалежно від того, буде президент Володимир Зеленський їх союзником, чи ні.

 

"Для цього достатньо його бездіяльності: не реагувати на спроби оскаржити в суді декомунізацію, закон про українську мову, реєстрацію Православної церкви України. В Харкові проспекту повернули назву Жукова. У Києві суд скасував перейменування проспектів Московського і Ватутіна на Степана Бандери і Романа Шухевича. Все робиться швидко. З розрахунку, що громадськість не встигне зорієнтуватися. Тому потрібно бити в набат. І пояснювати людям, що відбуваються речі, які можуть поставити під загрозу багато зробленого за п'ять років", – зазначив В'ятрович.

 

Він також зазначив, що судове рішення про повернення старих назв проспектам Бандери і Шухевича в Києві було ухвалено після зміни влади в Україні.  

 

"Суди ухвалюють радше політичні, ніж юридичні рішення. Як у справі перейменування проспектів Бандери й Шухевича в Києві. Суд тривав три роки. Позивачка, товарищ Бережна, не здатна була артикулювати свої претензії, і суддя, як виглядало, неготова вже була слухати ці безпідставні заяви, істерики. Процес затягували. І щойно влада змінилася — ми отримали несподіваний, нічим не обґрунтований, політично вмотивований результат", - наголосив В'ятрович. 

 

Він також розповів про російські інтереси в Україні.

 

"За цим стоїть Росія, яка використовує різні канали й інструменти. Це можуть бути люди, які є її "п'ятою колоною" в Україні — "Опоплатформа", "Опо­блок". І люди із середовища Зеленського. Воно може не бути відверто проросійським, але через відсутність його чіткої позиції там є такі особи, як Дубинський, Бужанський та інші українофоби. Його команда чітко дала зрозуміти, що вони готові переглядати ухвалений закон про мову", - наголосив він.

 

В'ятрович підкреслив, що не хоче сіяти паніки. За його словами, українці змінилися й готові захищати питання національної ідентичності. Проте сказати, що зворотного шляху немає, також не може.

 

"Політика в гуманітарній сфері формується роками. І як би багато не було зроблено за Порошенка — це лише п'ять років. Роботу треба продовжувати. Бо національна пам'ять руйнувалася десятиліттями. Реванш не є неминучий, але можливий. Чи він станеться, залежить і від готовності українців захищати здобуте", - наголосив він.