Звільнені Медведчуком прибули до Києва: хто вони (фото)

11:56, 29.06.2019
Звільнені Медведчуком прибули до Києва: хто вони (фото)

Яків Веремейчик, Максим Горяїнов, Дмитро Великий (фото: "Радіо Свобода")

Четверо українців, звільнених з полону окупантів Донбасу, прилетіли до Києва.
 
Це Дмитро Великий, Яків Веремейчик, Максим Горяїнов та Едуард Міхеєв.
 
Дмитро Великий не став коментувати інформацію про своє дезертирство із ЗСУ та втечу до Росії.
 
Інші звільнені українці також розповіли, що дізналися про те, що планується їхнє звільнення, кілька днів тому.
 
Дмитро Великий
 
Українець Дмитро Великий, якого утримували в Макеєвській колонії (МВК-32), зазначив у коментарі журналістам, що почувається добре.
 
 
Водночас він не став коментувати обставини, як потрапив у полон та факт свого перебування у розшуку.
 
На питання, навіщо їх везли з Донбасу через Ростов і Мінськ, Великий сказав: "Нам нічого не пояснювали".
 
Водночас журналіст Денис Казанський звертає увагу, що Великий перебуває у розшуку українського МВС, де він значиться "дезертиром".
 
"Дезертирувавши із ЗСУ, він поїхав на заробітки до Росії. Але от братчики пацифізму не оцінили і в результаті призначили Великого українським диверсантом та шпигуном… Цікаво, як вчинять з Дмитром Великим в Україні? Буде хохма, якщо арештують", - пише Казанський.
 
При цьому на сайті МВС Дмитро Великий значиться як дезертир у базі розшуку в розділі "Особи, які переховуються від органів влади".
 
За даними сайту, Дмитро Великий пропав 9 червня 2016 року. При цьому є постанова суду про дозвіл на затримання.
 
Сам Великий відмовився коментувати дану інформацію журналістам, передає "Радіо Свобода".
 
Окрім того, він відмовився розповідати, за яких умов і де саме потрапив до полону. Спочатку пояснив: "Давайте я зараз про себе не буду".
 
Згодом, на повторне запитання журналістів сказав: "Без коментарів".
 
Про відсутність підтвердження інформації щодо ймовірного дезертирства Великого заявив і кум Путіна Віктор Медведчук.
 
"Перший раз від вас чую про те, що є якісь претензії до когось", - сказав він журналістам.
 
Яків Веремейчик
 
 
До полону потрапив 25 травня 2018-го.
 
Окупанти ЛНР йому висунули звинувачення у "геноциді" та "застосуванні заборонених засобів і методів ведення війни".
 
За словами брата звільненого -​ Богдана Мухи, - у Якова Веремейчика троє дітей і до війни він працював слюсарем на заводі в Луцьку. До ЗСУ за контрактом він пішов влітку 2016-го, а у вересні того ж року поїхав на фронт.
 
Востаннє Муха бачився з братом у грудні 2017 - січні 2018 року, а на зв’язок із рідними Веремейчик виходив за кілька днів до потрапляння у полон.
 
"Диверсійно-розвідувальна група взяла в полон його і ще одного вйськовослужбовця 14 бригади, коли вони знаходилися поблизу села Калинівка, що біля Первомайська Луганської області", - розповідає брат звільненого Богдан Муха.
 
Він також зазначає, що рідні "регулярно намагались визволити" Веремейчика і постійно підтримували з ним зв’язок через представників "Червоного хреста" (зокрема, передавали так передачі та листи).
 
За словами Богдана Мухи, його брата увесь цей час утримували в окупованому Луганську в 33-й камері.
 
"Новина (про звільнення брата, - ред.) не стала для мене несподіванкою, бо напередодні деякі народні депутати зустрічались зі мною і вели про це розмови. Здивований, що там швидко все розрулилося", - зазначає Богдан Муха.
 
Питання про своє потрапляння в полон сам Веремейчик коментує неохоче: "Давайте без тонкощів. Загалом ми попались на розвідку їхню".
 
Про те, чи застосовувались до нього тортури, звільнений відповідає: "Я цього не буду говорити".
 
Щодо умов, в яких його утримували у полоні, Веремейчик зазначає, що вони "були жахливі".
 
Каже, до останнього не вірив, що його звільнять, навіть тоді, коли його вночі забрали із в’язниці на автомобілі.
 
"Летів уже в літаку, тоді повірив", - каже він.
 
Максим Горяїнов
 
До полону потрапив 22 травня 2019 року.
 
Утримувався у СІЗО №5 в окупованому Донецьку.
 
 
У так званій ДНР йому висунули звинувачення у "сприянні терористичній діяльності" та дали 15 років позбавлення волі.
 
У четвер, 27 червня, Олена Дуванова-Рожкова (чоловік якої теж наразі перебуває у полоні), зазначила, що Горяїнов нібито був за кермом і "сприяв тому, що машина з сімома військовими" (серед яких був і її чоловік) заїхала на непідконтрольну Україні територію.
 
Сам Горяїнов ці закиди відкидає. Каже, він та решта військових із того автомобілю справді потрапили в полон через помилку водія, але ним тоді був не він.
 
"Керував Борис Йосипович, водій із великим стажем. Це його Камаз, він ним займається... Водій, каже, по знаках ішов", - розповів Горяїнов журналістам.
 
За його словами, під час перебування у полоні вони були розсаджені по різним камерам і їм не дозволяли спілкуватись між собою.
 
Про те, чи застосовувались щодо нього у полоні якісь тортури, Горяїнов відповів, що "не хоче про це говорити".
 
Чому він потрапив до списку на звільнення він не знає. Каже, інормацію про те, що він повернеться додому в Нікополь, дізнався у четвер, 27 червня.
 
Едуард Міхеєв
 
У полон потрапив 16 жовтня 2017 року.
 
Бойовики ЛНР йому висунули звинувачення у "держзраді" та дали 12 років позбавлення волі.
 
 
Доньки звільненого - Вікторія та Ірина, - які живуть наразі в Харкові, кажуть, що спершу "взагалі не знали, де батько", аж поки з ними не сконтактував "його адвокат".
 
Кажуть, за увесь час перебування батька у полоні, вони "боролись, ходили дізнавались, звертались до різних інстанцій".
 
Сам Міхєєв зазначає, що його утримували "в таборі", з якого до цього двічі возили до СІЗО, з чого він робив висновки про ймовірність свого звільнення, але "щось зривалось" і ось тепер, після третього візиту до СІЗО, його нарешті повернули додому.
 
Каже: загалом дізнався про те, що його можуть звільнити, зі ЗМІ.
 
Про обставини потрапляння в полон Міхеєв, як і Великий та Веремейчик, говорити не хоче.
 
"Без коментарів", - відповів він журналістам.
 
Перед цим одна з його доньок, почувши запитання журналістів, прошепотіла йому на вухо варіант відповіді: "Ти сам не зрозумів, як". А після того, як Міхєєв нічого не захотів говорити, інша його донька наголосила, що вони з сестрою "не хотіли б, аби про це наразі запитували у батька".
 
На запитання: "Чому?", - додали: "Значить є на те причини".
 
Водночас сам Міхеєв говорить, що наразі готовий співпрацювати з СБУ і пройти будь-яку перевірку. Окрім того у його планах - лікування.
 
Відповідь Медведчука Зеленському
 
Голова політради партії "Опозиційна платформа - За життя" Віктор Медведчук у коментарі "112 Україна" заявив, що буде і далі проводити роботу зі звільнення утримуваних в ОРДЛО і РФ українців.
 
Він підкреслив, що мова йде про одностороннє звільнення, а не обмін, тому що "переговорами про обмін має займатися влада".
 
За словами Медведчука, звільнені українці були доставлені з окупованого Донбасу саме до Мінська, тому що так захотіли "представники Донецька та Луганська". Вони ж, за словами Медведчука, визначили осіб, які підлягають звільненню.
 
Кум Володимира Путіна також прокоментував закид президента Володимира Зеленського, який заявив, що Медведчук піднімає питання звільнення полонених "тільки під вибори".
 
"Зеленський запитує, чому Медведчук займається питаннями миру і звільнення перед виборами, я йому відповідаю: я цим займаюся з 2014 року, коли, я думаю, він ще не думав про президентство, і буду займатися далі, незалежно від його побажань, від його волі або від будь-яких його доручень, яких я і наша партія не потребуємо", - сказав Медведчук.
 
 
Як відомо, 27 червня у Медведчука анонсували звільнення чотирьох полонених з окупованого Донбасу. Один із лідерів "Опозиційної платформи - За життя" Вадим Рабінович заявив, що в Мінську відбудеться передача полонених з окупованого Донбасу.
 
Медведчук зустрівся із ватажками окупантів, брифінг яких транслював підконтрольний Медведчуку телеканал "112".
 
У СБУ тим часом заявляють, що не мають інформації щодо 4 людей, про звільнення яких з ДНР і ЛНР домовився Медведчук.
 
Водночас президент України Володимир Зеленський обурився, що питання звільнення полонених українців глава політради партії "Опозиційна платформа - За життя" Віктор Медведчук підняв саме перед виборами.