Інститут нацпам’яті звернувся до ГПУ щодо повернення проспекту у Харкові імені Жукова

26.06.2019
Депутати Харківської міськради переважною більшістю голосів проголосували за повернення одному з проспектів міста імені одіозного маршала і обіцяють відновити його пам’ятник коштом із благодійних внесків.
 
Ця новина не лишилася без уваги голови УІНП Володимира В’ятровича, який уже подав відповідний позов до Генпрокуратури.
 
«По-перше, це не повернення, тому що законом не передбачено якоїсь процедури повернення, — сказав він. — Це знову-таки перейменування проспекта. Ми звернулися до Генеральної прокуратури і знаємо, що громадськість також звернулася до суду з оскарженням цього рішення. Ми будемо вимагати притягнення до відповідальності пана Кернеса як людини, що пішла на відверте порушення закону».
 
Ідеологічні пристрасті харківських депутатів призвели до порушення ними щонайменше чотирьох законів, якi юридично супроводжують процес декомунізації.
 
Утiм подібна правова недбалість властива чиновникам й інших міст України, зокрема й столиці. На думку Володимира В’ятровича, все це може призвести до стихійної декомунізації, коли патріоти самовільно боротимуться з комуністичними символами.
 
«Я постійно говорю київській владі: якщо вона справді вважає, що такі пам’ятники, наприклад, як пам’ятник Щорсу, мають художню цінність, то його варто демонтувати та прибрати з громадського простору й у такий спосіб зберегти, — пояснив він. — Інакше ми не захищені від того, що станеться стихійна декомунізація, яка усуне ці пам’ятники з публічного простору. І відповідальність за це нестимуть ті люди, які нібито імітують бажання зберегти ці пам’ятники».
 
Серед проблемних об’єктів столиці директор Інституту нацпам’яті назвав також радянський герб і щит, що є фрагментами пам’ятника «Батьківщина-мати», й символіку на мосту імені Патона.