«Путін — геть iз Грузії!»: у Тбілісі тривають антиросійські протести

25.06.2019
«Путін — геть iз Грузії!»: у Тбілісі тривають антиросійські протести

Щодо Путіна українці та грузини однакової думки. (Фото з сайта fakty.com.ua.)

У Тбілісі 23 червня, тисячі демонстрантів з антиросійськими гаслами четвертий день поспіль проводили акції протесту, вимагаючи відставок і покарання винних у застосуванні насильства до демонстрантів 20 червня.

 

У неділю акція протесту розпочалася близько 19:00 перед будівлею парламенту на проспекті Руставелі.

 

Деякі маніфестанти тримали банери, які засуджують Росію та її президента Володимира Путіна. На одному з банерів було написано «Росія — окупант», на інших констатували, що одна п’ята частина території Грузії окупована Росією. Акції протесту продовжувались і сьогодні.

«Русскій мір» на Кавказі

20 червня під гаслами «Росія — окупант!» і «Путін — геть iз Грузії!» демонстранти спробували взяти штурмом будівлю парламенту. В результаті зіткнень iз поліцією постраждали близько 240 осіб, 305 людей було затримано.
 
Нині на одному з плакатів, встановлених перед будівлею парламенту, зображений активіст, який втратив око від влучання гумової кулі ввечері в четвер. Як повідомляють кореспонденти Грузинської служби «Радіо «Свобода» 23 червня ввечері демонстрації відбулися мирно, нечисленні підрозділи поліції не втручалися в хід акції.
 
Лідери протесту заявили, що далі наполягатимуть на своїх вимогах, навіть після відставки спікера парламенту Іраклія Кобахідзе, який підкорився вимогам протестувальників піти з посади. Не вщухає буря протесту навіть після заяви глави правлячої партії «Грузинська мрія» Бідзини Іванішвілі, що парламентські вибори в Грузії 2020 року відбудуться за пропорційною системою, чого вимагала опозиція.
 
Протестувальники не довіряють як правлячій партії, назву якої вони перехрестили на «Російська мрія», так і її лідеру Іванішвілі, мільярдеру, який нажив свої статки в Росії і якого частина громадян Грузії вважає провідником ідей «русского міра» в країні. 
 
Учасники протестних акцій очікують від влади відставки міністра внутрішніх справ Гіоргія Гахарії, звільнення заарештованих активістів і покарання тих, хто віддавав наказ жорстоко розганяти протестувальників 20 червня.
 
Хоча в Москві антиросійські виступи в Грузії надалі «за традицією» називають виступами «купки грузинських націоналістів та фашистів-русофобів», але протести охоплюють дедалі ширші кола населення. Футболісти кількох клубів вищої ліги Грузії, зокрема кутаїського «Торпедо», тбіліського «Локомотива» і «Руставі» з одно­йменного міста, підтримали протест і вийшли на матчі в футболках iз надписами про російську окупацію грузинських територій.
 
Гравці цих клубів 23 червня вийшли на ігри в чорних футболках з написом «Ми пам’ятаємо — 20 відсотків територій Грузії окуповані». Після зроблених фотографій футболісти зняли чорні майки і залишилися у своїх традиційних формах. Ще раніше стало відомо, що найбільша грузинська мережа кінотеатрів Cavea призупинила покази фільмів російською мовою. Таке рішення компанія прийняла на знак солідарності з учасниками акцій протесту, повідомляє «Грузія Online». 

Зберегти вплив за будь-яку цiну

Звичайно, теперішні протести нерозривно пов’язані з війною 2008 року. Але безпосереднім поштовхом до них стало проведення у Тбілісі в парламенті Грузії сесії організації, яка мало кому була відома до минулого четверга — Міжпарламентської асамблеї православ’я.
 
Вона створена в 1993 році Грецією і включає в себе членів парламентів iз традиційно православних країн. Із часом контроль над нею перебрали росіяни, які використовують тепер організацію як інструмент поширення ідей «русского міра».
 
Головою організації є депутат Держдуми Росії від КПРФ Сергій Гаврилов, який, за окремими свідченнями, особисто брав участь у війні проти Грузії, а тепер заявляє, що окуповані грузинські території є частиною Росії. 
 
Запрошення такої особи до приміщення парламенту Грузії вже було провокацією, але гнів грузинів викликало те, що російський окупант Гаврилов в історичному залі засідань грузинського парламенту на проспекті Руставелі в Тбілісі вальяжно розсівся в кріслі спікера парламенту і почав виступати там російською. Гнів тисяч грузинів, викликаний поведінкою Гаврилова, був непідробним. Для Грузії спогади про російське вторгнення і захоплення Абхазії та Південної Осетії залишаються незагоєною раною.
 
Заступник міністра закордонних справ Григорій Карасін і прессекретар Путіна Дмитро Пєсков уже затягли традиційну пісню про «провокації антиросійських сил» і «русофобію» (куди ж без неї!). Хоча насправді провокацією була нерозумна поведінка російського депутата-комуніста. 
 
В офіційній Москві панує поблажлива гордовитість стосовно колишніх «колоніальних народів», глибока і щира переконаність у тому, що вони — дорослі діти, якими завжди маніпулюють злісні американці (без США, як і без русофобії, кремлівським нікуди!), зазначає у своєму коментарі «Німецька хвиля».
 
Це не просто фірмовий стиль російської верхівки. Вони так справді думають. А за Путіна демонстрація зневаги до колишніх радянських «нацменів», усіх цих «хохлів», «кепок», «бульбашів», стала частиною неформального владного етикету, формою демонстрації лояльності панівної неорадянської ідеології. 
 
РФ втрачає вплив на пострадянському просторі, тому Москва приречена і далі програвати свої геополітичні партії. У Грузії варіант приходу до влади радикально прозахідного уряду, що йде слідами Саакашвілі і навіть далі, став у п’ятницю ще реальнiшим, ніж до того. Це явно не те, що Кремлю потрібно, але це те, що він рано чи пізно отримає. 

ДО РЕЧІ

Слідом за вербальними випадами Росія вже вдалася і до практичних. Грузинським авіалініям заборонять з 8 липня здійснювати польоти до Росії, повідомило міністерство транспорту РФ. Раніше Путін запровадив аналогічні заходи стосовно російських авіакомпаній, яким iз 8 липня також буде заборонено здійснювати рейси до Грузії.
 
В російському уряді рекомендували приблизно 25 тисячам російських туристів негайно повернутися до Росії. Формально, санкції запроваджуються з турботи про безпеку співвітчизників. Неформально — з турботи про безпеку російської політичної верхівки. Бо росіяни ще «чогось не того» наберуться в Грузії. І, звичайно, це економічний удар по Грузії, яку в цьому сезоні планували відвідати (і залишити там свої гроші) понад 150 тисяч російських туристів.