Українець Максим Сокуренко в Криму отримав вирок за облиття фарбою статуї «зеленого чоловічка»

11:24, 22.06.2019
Українець Максим Сокуренко в Криму отримав вирок за облиття фарбою статуї «зеленого чоловічка»

Максим Сокуренко на суді в окупованому Сімферополі

Громадянин України Максим Сокуренко засуджений до 6-ти місяців колонії-поселення за те, що він в окупованому Росією Сімферополі облив фарбою пам'ятник російським військовим, які захоплювали Крим в 2014 році.
 
 
У тексті вироку, який є в розпорядженні групи, сказано, що українець скоїв ці дії "з мотивів політичної ненависті", викликаної невизнанням окупації Криму.
 
Вирок "суддя" Ольга Чепіль винесла 17 квітня 2019 року, але інформацію про це правозахисники отримали тільки зараз.
 
Українця визнали винним в скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 214 КК Росії (Вандалізм), і призначили покарання у вигляді шести місяців позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії-поселенні.
 
У документі також зазначено, що Сокуренко не визнав своєї провини і на судовому засіданні заявив про свою відмову отримувати паспорт Росії:
 
"Сокуренко М.С., є громадянином України, не визнає факт входження Криму до складу Російської Федерації за результатами референдуму 16 березня 2014 року, а також вважає незаконним перебування державної символіки Російської Федерації на території Республіки Крим. Для висловлення своєї громадянської позиції, з метою звернення уваги діючої влади, облив пам'ятник солдатам і офіцерам російської армії ... ", - сказано у вироку.
 
Експерти "Кримської правозахисної групи" відзначають, що вирок є політично вмотивованим, оскільки громадянина України позбавили волі саме за його позицію щодо невизнання анексії Криму Росією.
 
Відомо, що житель Криму Максим Сокуренко був затриманий вночі 28 січня 2019 року, після того, як він облив червоною фарбою пам'ятник військовим Росії, які брали участь у збройній окупації Криму, який встановлений в м.Сімферополі.
 
Центральний районний суд окупованого Сімферополя 29 січня 2019 обрав йому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Термін ув'язнення Сокуренка обчислюють з дня оголошення вироку з урахуванням часу тримання під вартою в період з 28 січня 2019 року.