Філарет зібрав «собор» для відновлення Київського патріархату

10:39, 20.06.2019
Філарет зібрав «собор» для відновлення Київського патріархату

(фото: BBC Україна)

У Києві у Володимирському соборі з ініціативи владики Філарета розпочалось зібрання частини ієрархів, священників та мирян колишньої УПЦ Київського патріархату, яке його учасники називають "помісним собором".

 

Головна мета "собору", як раніше анонсував колишній патріарх УПЦ КП, — відродити Київський патріархат, який буде існувати окремо від автокефальної Православної церкви України.

 

Помісний собор — зібрання церковних архієреїв, священників та мирян, який може схвалювати стратегічні рішення в церкві та скасовувати рішення синоду.

 

Православна церква України на чолі з митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм вже назвала цю подію "самовільними й позастатутними зборами невизначеної групи неуповноважених осіб".

 

Там наголосили, що Філарет не має права одноосібно збирати помісний собор ні за чинним статутом ПЦУ, ні за колишнім статутом УПЦ КП.

 

У заяві ПЦУ напередодні "собору" чітко вказувалось, що всі організатори та учасники цих зборів будуть відділені від автокефальної церкви "з усіма канонічними та юридичними наслідками".

 

Одночасно з "собором" Філарета митрополит Епіфаній зібрав у Києві "Всеукраїнський церковно-громадський форум Єдності Українського Православ'я".

 

Представники Філарета вже заявили, що з Київської богословської академії відрахували двох студентів, начебто за підтримку почесного патріарха.

 

Більшість нинішніх ієрархів ПЦУ, які раніше належали до неканонічного Київського патріархату, проігнорували зібрання Філарета.

 

На "помісний собор" УПЦ КП прибули всього кілька єпископів з понад 40, які до неї раніше належали.

 

"Собор" проводять у колишньому головному храмі УПЦ КП — Володимирському соборі, настоятель якого протоієрей Борис Табачек є прибічником та давнім соратником Філарета.

 

Як передає кореспондент BBC News Україна, до Володимирського собору з Росії приїхали митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф та його вікарний єпископ Петро (Москальов). Відповідно до списку учасників собору, на нього має приїхати і єпископ Фалештський і Східно-Молдовський Філарет (Теодор Панку).

 

У РФ та Молдові існують декілька православних парафій, які належали до УПЦ КП, їх керують саме ці ієрархи.

 

 

Також на "собор" запрошені настоятелі деяких монастирів: Свято-Феодосіївського архімандрит Макарій (Папіш), Свято-Миколаївського (у Богуславі) архімандрит Арсеній (Пожарний).

 

За даними BBC, архімандрит Макарій відмовився йти на "собор".

 

У Володимирський собор запросили також насельника Свято-Феодосіївського монастиря архімандрита Андрія (Маруцак), протоієреїв: Леонтія Никитенко, Романа Загурського (США), Володимира Чайку (Німеччина) та диякона Василія Дідуха.

 

Водночас джерела BBC у ПЦУ припускають, що частина вказаних у списках гостей настоятелів можуть не з'явитись на собор.

 

 


Про намір скликати собор з метою відновити Київський патріархат Філарет офіційно заявив 11 червня на спеціальних зборах інтелігенції.

 

"Ми скликаємо помісний собор, на якому не затвердимо рішення того собору, який був 15 грудня 2018 року (Помісного собору УПЦ КП 15 грудня, який ухвалив рішення про саморозпуск задля входження в ПЦУ - Ред.). Значить, він для нас не є обов'язковим. Цим ми покажемо, що Київський патріархат був, є і буде. Собор ми скликаємо на 20 червня", - сказав Філарет.

 

Колишній патріарх Філарет не визнає того, що Київський патріархат 15 грудня зранку провів помісний собор і ухвалив рішення про саморозпуск, щоб одразу влитись до автокефальної Православної церкви України.

 

Як відомо, патріарх Філарет заявив, що не висував би Епіфанія як предстоятеля ПЦУ, якби знав, що в церкві між ними виникне розділення. Він також звинуватив Епіфанія в тому, що він нібито "влаштовує" Москву.

 
Філарет також заявляв, що через вкрай "рідкісне спілкування" його з предстоятелем ПЦУ Єпіфанієм "церква розділилася". 
 
У свою чергу предстоятель Помісної церкви митрополит Епіфаній заявив, що звинувачення у тому, що за ним хтось стоїть, а також те, що він намагався відправити на покій почесного патріарха Філарета, неправдиві.
 
Тим часом Філарет оголосив про рішення скликати собор Київського патріархату: "Томос ми не приймаємо, бо ми не знайли його змісту", - заявив він.
 
Водночас учасники синоду ПЦУ підтримали предстоятеля церкви митрополита Епіфанія. Проти виступив лише Філарет.
 
Напередодні ПЦУ пригрозила Філарету через скликання "собору УПЦ КП".
 
Митрополит Епіфаній заявив, що не може виконати умови, які йому поставив почесний патріарх Філарет, оскільки відповідні рішення були прийняті колегіально