Суд відмовився повертати одеський аеродром «Шкільний» військовим

16:58, 19.06.2019
Суд відмовився повертати одеський аеродром «Шкільний» військовим

(фото: Радіо Свобода)

18 червня Приморський районний суд міста Одеси відмовився скасувати рішення Одеської міськради про забудову території військового аеродрому "Шкільний".

Ця справа слухалась півтора року, повідомяляє Повітряне командування "Південь" у Фейсбук. 


За словами адвоката Михайла Кузаконя, за цей час у одеської мерії нібито з’явилися документи на володіння землею, що належить Збройним Силам України. Керівництво військової частини готує документи на оскарження цього рішення суду і процес подання апеляції розпочався вже сьогодні.

 

"Повітряне командування "Південь" неодноразово заявляло, що сам факт навіть намагання відчуження території стратегічного військового аеродрому аж ніяк не може бути законним в країні, яка веде війну. Але у одеської мерії та у замовників забудови території військового аеродрому, судячи з усього, абсолютно протилежний погляд на питання державної безпеки країни", - йдеться в повідомленні. 

 

 


Аеродром "Шкільний" на сьогодні єдиний повністю боєздатний військовий аеродром на півдні України. Тут базуються винищувачі, які несуть бойове чергування із охорони південних повітряних рубежів держави.

 

Цим аеродромом користуються авіація Державної прикордонної служби України, авіація ДСНС та ВМСУ та військовий авіаційний завод. Тут, під час проведення міжнародних навчань, дислокуються літаки країн НАТО, також  він регулярно приймає літаки з пораненими в зоні проведення ООС .


"Але, судячи з усього, бажання заробити мільйони доларів на незаконному захопленні території військового аеродрому значно перевищує усі ці аргументи, які розуміє будь який пересічний громадянин України, якщо він є патріотом своєї Держави", - наголошено в заяві. 

 

Як повідомляла УМ, в Одесі взяли під варту командира військової частини, яка базується в аеропорту "Шкільний" в Одесі, та військовослужбовця, який 29 жовтня 2017 року охороняв територію частини. Військових звинуватили у тому, що вони не виконали вимоги статуту та положення про караульну службу в умовах особливого періоду.

 

Нагадаємо, 29 вересня 2017 року, зранку на території біля військового аеродрому "Шкільний" з’явилися близько 40 невстановлених чоловіків спортивної зовнішності, які заходилися руйнувати паркан військовї частини, а натомість ставити свій. Коли почався конфлікт, на місце подій виїхала поліція, якій невстановлені чоловіки продемонстрували копію рішення Одеської міської ради. Згідно ним ділянку поблизу аеродрому надано для будівництва торгового центру, підготовкою до якого займалися чоловіки.