Прислужник ФСБ планував підірвати ємності з хлором на території «Харківводоканалу»

19.06.2019
Співробітники СБУ на гарячому спіймали чоловіка, який заклав вибухівку неподалік ємності з токсичним хлором, що належить комплексу водопідготовки «Харківводоканалу».
 
Цей підрозділ комунального підприємства розміщено у селищі Краснопавлівка. Тож якби не пильність спецслужб, без води через отруєння залишилося б одразу два великi міста регіону — Харків i Лозова. 
 
Як повідомила прес-служба СБУ, диверсант заклав вибухівку так, аби ударною хвилею пошкодити саме об’єкт критичної інфраструктури. Потужність пристрою, що був використаний найманцем, еквівалентний двом кілограмам тротилу. Після пошкодження ємність iз хлором уже неможливо було б відремонтувати, тому містянам посеред літньої спеки довелося б користуватися певний час привозною водою. 
 
Затриманий диверсант повідомив, що співробітники ФСБ завербували його у Бєлгороді взимку цього року. Теракт він готував за їхнім дорученням і під керівництвом своїх безпосередніх кураторів.
 
«Наразі громадянину України оголошено про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ст.113 («Диверсія») Кримінального кодексу України, — повідомили в СБУ. — Вирішується питання про обрання запобіжного заходу. Тривають невідкладні оперативно-слідчі дії».
 
Це вже не перший випадок за останні кілька місяців, коли найманці ФСБ та спецслужб, які діють на території окупованого Донбасу, намагаються дестабілізувати ситуацію на Харківщині. Взимку один iз таких найманців підірвав дренажний міст під залізницею, що з’єднує область iз районом проведення ООС.
 
Трагедії не сталося лише тому, що оперативники СБУ відстежили злочинця і встигли замінити вибухівку на муляж. А весною диверсант планував підірвати ви­буховий пристрій, начинений цвяхами, гайками та шурупами, на станції метро «Індустріальна». Його теж вистежили і затримали у момент виконання замовленого російськими спецслужбами злочину.