Євстратій Зоря: Зібрання Філарета няік не можна назвати собором УПЦ КП

11:47, 17.06.2019
Євстратій Зоря: Зібрання Філарета няік не можна назвати собором УПЦ КП

Євстратій Зоря (фото: facebook.com/yevstr)

Собор, на який почесний патріарх Православної церкви України Філарет розсилає єпископам ПЦУ запрошення, в жодному разі не може бути Помісним собором Української православної церкви Київського патріархату з кількох причин. 
 
Про це в інтерв'ю 5 каналу заявив архієпископ Чернігівський і Ніжинський ПЦУ, заступник голови управління зовнішніх церковних зв'язків ПЦУ Євстратій Зоря.
 
"По-перше, згідно з рішенням правдивого Помісного собору УПЦ Київського патріархату 15 грудня 2018 року було прийняте рішення, що УПЦ Київського Патріархату, як релігійне об'єднання, припиняє свою діяльність шляхом об'єднання і приєднання до утворюваної Православної церкви України", - зазначив Зоря.
 
"Я був і весь єпископат був на цьому Соборі, були делегати від духовенства мирян.  ... Є документи, є відеозаписи й численні свідки того, що рішення було прийняте відкрито за згодою всіх. Один тільки проголосував проти", - додав він. 
 
За словами Зорі, відповідно до ухваленого рішення, свою діяльність припиняють статутні органи і чинність - статут УПЦ КП.
 
Він додав, що згідно зі статутом УПЦ КП, Помісний архієрейський собор скликається патріархом разом зі Священним синодом.
 
"Священного синоду Київського патріархату немає. Всі члени священного синоду КП, які були в його складі на 15 грудня, за виключенням патріарха Філарета і Білгородського митрополита в Росії жодним чином не підтримують такий розвиток подій", - зауважив Зоря.
 
"Тому те зібрання, про яке ми чуємо від почесного патріарха, під іменем Помісного собору насправді це зібрання якихось невідомо яким чином запрошуваних осіб на щось, що можна назвати чим завгодно, але Помісним собором Київського патріархату це точно не буде", - підсумував Зоря.
 
Нагадаємо, раніше стало відомо, що почесний патріарх ПЦУ Філарет розіслав запрошення на собор УПЦ КП, який він скликає 20 червня.
 

Патріарх також Філарет заявляв, що не висував би Епіфанія як предстоятеля ПЦУ, якби знав, що в церкві між ними виникне розділення. Він також звинуватив Епіфанія в тому, що він нібито "влаштовує" Москву.

 
Філарет також заявляв, що через вкрай "рідкісне спілкування" його з предстоятелем ПЦУ Єпіфанієм "церква розділилася". 
 
У свою чергу предстоятель Помісної церкви митрополит Епіфаній заявив, що звинувачення у тому, що за ним хтось стоїть, а також те, що він намагався відправити на покій почесного патріарха Філарета, неправдиві.
 
Тим часом Філарет оголосив про рішення скликати собор Київського патріархату: "Томос ми не приймаємо, бо ми не знайли його змісту", - заявив він.
 
Водночас учасники синоду ПЦУ підтримали предстоятеля церкви митрополита Епіфанія. Проти виступив лише Філарет.
 
Раніше ПЦУ пригрозила Філарету через скликання "собору УПЦ КП".