У Пентагоні заявили, що Росія насправді не має наміру захищати «своїх союзників»

12:33, 16.06.2019
У Пентагоні заявили, що Росія насправді не має наміру захищати «своїх союзників»

Прес-секретар Міністерства оборони США Ерік Пехон в інтерв'ю телеканалу "Аль-Хурра" нагадав, що у Стратегії національної оборони США Китай і Росія названі "стратегічними конкурентами" Сполучених Штатів.

 

"Однак важливо розуміти, що йдеться про конкуренцію великих держав у глобальному масштабі. Не лише про Росію в Європі або Китаї в Азії", - сказав Пехон, пише Голос Америки

 

"Ми зобов'язані стежити за їх впливом у таких регіонах, як Близький Схід. США зацікавлені у стабільності і безпеці Близького Сходу. Ми зацікавлені у тому, щоб терористи не знаходили тут прихистку, щоб у безпеці лишалися критично важливі транспортні маршрути. Однак очевидно, що Росія на Близькому Сході робить прямо протилежне", - додав він.

 

Пехон назвав Сирію "лабораторією", за якою можна судити, до чого зазвичай призводить вплив Росії: "Вона намагається просувати свої інтереси під виглядом надання допомоги партнерам. Вона намагається зберегти режим Асада, одночасно стаючи причиною гуманітарних катастроф. І вона продовжує загострювати регіональні проблеми".

 

"Сполучені Штати діють інакше, - підкреслив прес-секретар Пентагону. - Там, де діють Сполучені Штати, ключові проблеми починають вирішуватися".

 

Говорячи про ситуацію в Сирії, Пехон зазначив, що це один з найбільш складних військових конфліктів в історії, у якому беруть участь багато міжнародних суб'єктів. США і їх союзники мають на меті знищення ІГ, у них є "партнерські сили" в Сирії, "а на іншій стороні - жорстокий режим Асада".

 

"Росія намагається співпрацювати з будь-яким суб'єктом, здатним допомогти їй у конкретний момент. Але коли ці партнери опиняються під ударом, як це сталося з атаками на сирійські склади хімічної зброї, Росія, незважаючи на всю риторику і пропаганду, ніколи не виступає проти тих, хто завдав ці удари, - зазначив Пехон. - Це говорить про те, що Росія насправді не має наміру захищати тих, кого називає своїми союзниками".

 

За оцінкою Пехона, "Москва отримує вигоду з хаосу, наживається на тому, що дестабілізує світовий порядок".

 

Як зазначив Пехон, Росія вважає своїм головним завданням роздроблення НАТО.

 

Одним із застосовуваних Росією важелів він назвав пропозицію про продаж Туреччині систем С-400, яка викликала невдоволення США - що і намагається використовувати Москва.

 

"Безумовно, США вважають Туреччину ключовим стратегічним партнером", - підкреслив представник Пентагону, вказуючи, що дві держави підтримують союзницькі відносини майже 70 років.

 

"Ми стежимо за тим, що Москва робить в усьому світі. Якщо ви бачите в якійсь частині світу хаос, то ви неодмінно виявите там російський уряд", - підкреслив Пехон.

 

Прес-секретар Пентагону заявив, що США надаватимуть допомогу державами, залученим у конфлікт за участю Москви. Він переконаний, що довготривалі партнерські відносини і дружба цих країн з США принесуть користь регіональній та глобальній безпеці.