Тернополяни відзначили 100-річчя Чортківської офензиви

12.06.2019
Тернополяни відзначили 100-річчя Чортківської офензиви

Блок марок Укрпошти, присвячених 100-літтю Чортківської офензиви. (Фото зi сторінки Олега Кіналя у «Фейсбуцi».)

На Тернопільщині масштабно відзначили 100-річчя Чортківської офензиви — найбільш успішної наступальної операції Української галицької армії, проведеної в червні 1919-го на завершальному етапі тодішньої українсько-польської війни.
 
 
Здійснена незначними силами проти переважаючих сил противника за дефіциту набоїв і відсутності резервів, вона не змогла призвести до стратегічних успіхів, однак вписала яскраву сторінку в історію українських визвольних змагань та продемонструвала силу УГА.
 
 
Як і століття тому, найважливіші події під час урочистостей відбувалися у Чортківському районі Тернопільщини, де провели військово-історичний фестиваль iз відтворенням тодішніх славних боїв.
 
Одним iз важливих заходів кількаденної програми стало також урочисте погашення блоку марок, який випустила Укрпошта на честь ювілею «Чортківської офензиви».
 
На марках зображено визначних представників Української галицької армії — Олександра Грекова, Антіна Кравса, Осипа Микитку, Михайла Омеляновича-Павленка та Мирона Тарнавського, а також військову техніку УГА.
 
Автор мініатюр, що їх було використано для зображень на марках — відомий тернопільський художник і графік Олег Кіналь. А консультував митця історик Олександр Дєдик, автор історичних досліджень «Чортківської офензиви».