У Києві вшанували пам'ять Олега Ольжича

15:11, 10.06.2019
У Києві вшанували пам'ять Олега Ольжича

У Києві відбулося вшанування пам’яті визначного українського громадсько-політичного діяча, чільного діяча ОУН, відомого поета і вченого-археолога Олега Ольжича (Олега Кандиби, 1907-1944).


Захід відбувся біля меморіальної дошки на честь Олега Ольжича, повідомляє Укрінформ.


“Сьогодні ми зібралися для того, щоб вшанувати 75-ту річницю із часу загибелі одного із визначних діячів Організації українських націоналістів, фактичного провідника ОУН на українських землях, визначного поета, археолога і вченого Олега Кандибу Ольжича. Ми всі знаємо Ольжича як поета, але ми менше говоримо про Ольжича як визначного діяча українського націоналістичного руху, забуваючи інколи про те, що він був заарештований гестапо і переслідувався фашистами не тому, що був поетом, не тому, що він був вченим, а тому, що він був українським націоналістом. Тому, що він у цих жахливих умовах підпільної боротьби боровся за ідеали української держави”, - сказав під час заходу перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак.

 

Він зазначив, що до цього часу ніхто не знає справжніх причин арешту і загибелі Олега Ольжича. За словами Червака, голова ОУН, на той час полковник Андрій Мельник, коли дізнався про те, що Ольжич загинув, звинуватив у його смерті нацистів, зокрема гестапо.

 

"У проводі ОУН досліджували причини смерті, є дві версії, але ці версії потребують уточнення, щоб можна було сказати достеменно, що ми вже знаємо причину смерті Ольжича. Перша версія була пов’язана з тим, що Ольжич дав доручення підпільникам ОУН зібрати матеріали про злочини фашизму в Україні, опублікувати їх, тобто написати і опублікувати книжку, і три примірники цього рукопису знаходилися у нього на той час , коли він був заарештований. Книжка називається "Революція рве кайдани". І власне фашисти, які переживали, що будуть оприлюднені злочини фашизму проти українців, шукали Ольжича, знайшли його, заарештували, а потім закатували у концтаборі «Заксенхаузен»”, - розповів Червак.

 

Друга версія, за його словами, полягає в тому, що Ольжич був заарештований як один із тих діячів українських націоналістів, які знали, або мали інформацію про те, в якому місці союзники висадять десант і відкриють так званий "другий фронт".

 

Червак зазначив, що Ольжич вів дуже важке життя за умов окупації, він, як правило, не міг ночувати в одному місці два чи три дні, оскільки боявся арештів.