Епіфаній виступив за молитву рідною мовою для нацменшин України

08:34, 06.06.2019
Епіфаній виступив за молитву рідною мовою для нацменшин України

Митрополит Епіфаній (фото: прес-служба ПЦУ)

У Православній церкві України основною богослужбовою мовою є українська, але національні меншини можуть використовувати в своїх громадах ту мову, яка є для них рідною і зрозумілою.
 
Про це сказав предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній, передає "Укріноформ".
 
"Так, як в державі є державна мова українська, так само в нашій церкві основною богослужбовою мовою є українська мова. А інші національні меншини можуть використовувати в своїх громадах ту мову, яка є для них рідною і зрозумілою. Так, нещодавно ми навіть рукоположили архієрея для грекомовних парафій. Є багато в Україні греків, які збираються на службу і можуть молитися своєю зрозумілою мовою в нашій Помісній українській православній церкві. Це зараз стосується і питання румуномовних парафій, які розміщуються на Буковині", - сказав владика.
 
Він розповів, що у складі Румунської православної церкви є парафії, які моляться українською мовою, вони складають україномовний вікаріат.
 
За словами предстоятеля, в української церкви є бажання в майбутньому також створити вікаріат Української православної церкви для румуномовних парафій, таких налічується близько 150-ти на Буковині.
 
Митрополит наголосив, що вікаріат - складова тієї церкви, на території якої вони канонічно розташовані, але мова богослужіння їхня, у даному разі - румунська.
 
"Якщо ми дійдемо згоди, домовимося з Румунською православною церквою, то ми будемо підтримувати таку модель. Зараз є парафії, які переходять до нас і просять зберегти їм слов’янську мову, і ми не створюємо для них перепон у цьому. Але проповідь у них буде українською мовою. Наприклад, у таких парафіях читання Євангелія може звершуватися українською мовою і паралельно слов’янською мовою попервах, а з часом, вже в майбутньому, громада поступово буде українізуватися", - пояснив предстоятель.
 
Як повідомляла "УМ", раніше Синод ПЦУ підтримав Епіфанія.