Москва звинуватила Туреччину в «русофобії» через акції до річниці депортації кримських татар

20:59, 05.06.2019
Москва звинуватила Туреччину в «русофобії» через акції до річниці депортації кримських татар

Марія Захарова (фото з відкритих джерел)

МЗС Росії заявляє, що Туреччина вдалася до "антиросійської кампанії" в рамках відзначення 75-річчя депортації кримських татар і 150-ї річниці завершення Кавказької війни.
 
Про це повідомляє прес-служба російського МЗС.
 
"З жалем відзначаємо, що більшість цих заходів, зокрема тих, що проводилися за безпосередньої підтримки турецьких центральних і муніципальних властей, носили політизований і відверто антиросійський характер", - заявила речниця МЗС Марія Захарова.
 
За словами Захарової, "це не сприяє вирішенню завдання подальшого розвитку відносин багатопланового партнерства, поставленого главами держав Росії і Туреччини і зафіксованого у відповідних двосторонніх документах". 
 
Вона звинуватила Туреччину в "потуранні антиросійській кампанії".
 
"Колегам з дипломатичних місій США та України в Туреччині, які "відзначилися" в соціальних мережах відповідними заявами, рекомендуємо зосередитися на вивченні історії їх власних держав, в якій можна знайти чимало цікавих і повчальних епізодів", - заявила Захарова.
 
Нагадаємо, депортація кримських татар - насильницьке виселення кримськотатарського народу з його історичної батьківщини - з Криму, здійснене упродовж 18-21 травня 1944 року. Це один із злочинів радянського тоталітарного режиму.
 
Етнічну чистку здійснено відомством держбезпеки СРСР та таємною поліцією за наказом Йосипа Сталіна і постановою Державного комітету оборони СРСР від 11 травня 1944 року.
 
Усього, згідно з офіційними даними, у віддалені регіони Радянського Союзу - від північного Передуралля до республік Середньої Азії - було депортовано 191 тисяча 44 кримських татар.
 
У ході виселення і в перші роки після нього загинуло приблизно 46, 2 % кримських татар, тобто майже кожен другий з народу.
 
Як писала "УМ", Україна домагатиметься визнання депортації кримських татар геноцидом. До ООН вже передали звернення Меджлісу про визнання депортації кримських татар геноцидом.
 
У свою чергу голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров порівнює російську анексію Криму з депортацією кримських татар у 1944 році.