П'ять років тому почалися бої за Донецький аеропорт(відео)

11:32, 26.05.2019
П'ять років тому почалися бої за Донецький аеропорт(відео)

(REUTERS)

Бої за Донецький аеропорт розпочалися 26 травня 2014 року.

 

У Генеральному штабі ЗСУ згадують, як все починалося рівно п'ять років тому в одній з найгарячіших точок російсько-української війни.

 

Тоді Збройні сили України вперше показали свій характер у бою з переважаючим і сильним противником. Успішна операція стала переломною для українських військових і визначила подальший хід антитерористичної операції.

 

"116 кіровоградських спецназівців і 15 бійців 25 бригади розмістилися в старому терміналі. Тим часом Донецьк все більше брали під контроль озброєні бойовики. Але сам аеропорт продовжував жити звичайним життям – прибували і відлітали літаки, в терміналах обслуговували пасажирів. Ситуація в Донецькому аеропорту кардинально змінилася в ніч з 25 на 26 травня. Близько третьої години ночі зрадник з місцевого СБУ запустив у новий термінал бойовиків і кадирівців…", – йдеться на відео.

 

 

Вважається, що 22 січня 2015 року українські військові залишили ДАП, але, насправді, 23 січня декілька бійців 90-го батальйону вийшли з оточення ворога. 

За даними українського незалежного проекту «Книга пам'яті полеглих за Україну», які були оприлюднені в січні 2018 року, підтверджені дані щодо втрат українських військових за період 242 днів оборони Донецького аеропорту становлять 100 осіб загиблими. Волонтер проекту Герман Шаповаленко підкреслив, що число 100 — не заокруглення, а верифікований перелік. Точне місце загибелі чотирьох бійців не вдалося встановити, тому їх імена не були внесені до цього переліку. Ще четверо чоловік на січень 2018 були відсутні у тому списку — їх тіла не були знайдені. Враховуючи ці фактори, повний перелік імен, за словами Шаповаленка, може дещо змінюватися в залежності від того, що вважати територією ДАП, тому перелік може мати 99—109 прізвищ.