Маніпуляція миром: чи повинні виноситися на референдум питання національної безпеки

24.05.2019
У вівторок глава адміністрації Президента Андрій Богдан повідомив, що команда Володимира Зеленського збирається вирішити на референдумі питання домовленостей із Росією про припинення бойових дій на Донбасі.
 
При цьому він відмовився називати «червоні лінії», які Зеленський не готовий переступити в переговорах з президентом РФ Путіним. 
 
Ідея перекласти на плебісцит відповідальність за цілісність України обурила вітчизняних державників і викликала бурхливу зловтішну реакцію в ефірі «запоребрика».
 
П’ятий Президент України Петро Порошенко закликав чинного главу держави Володимира Зеленського роз’яснити, що мав на увазі Богдан, коли говорив про референдум про «мир із Росією». 
 
Порошенко констатував, що заяви Богдана викликали у громадян побоювання, що команда нового Президента готує ґрунт до капітуляції перед Росією.
 
Таку ж думку останніми днями висловлюють більшість українських політиків та громадських діячів, — як досвідчених, так і тих, які недавно озвучили наміри взяти участь у державному управлінні.
 
Так, фронтмен групи «Океан Ельзи» і лідер новоствореної партії «Голос» Святослав Вакарчук вважає безвідповідальним винесення питання про якісь мирні домовленості з РФ на всеукраїнський референдум і жорстко розкритикував заяву Богдана, вказавши на небезпеку референдумів з питань національної безпеки в умовах гібридної агресії Росії.
 
«Виносити питання національної безпеки на референдум у часи, коли противник веде проти нас не лише гарячу війну, а й інформаційну — небезпечно і безвідповідально», — заявив Вакарчук. — «Ми знаємо як закінчувалися «референдуми» на Донбасі й у Криму. Шкода, що новий глава АП цього не розуміє. Чи розуміє?» — поставив він риторичне запитання. «Так чи інакше, але це не нова політика. Це — стара політика», — резюмував Вакарчук.
 
Тим часом у Кремлі вдоволено заявили, що подібні ініціативи є «внутрішньою справою» України.  А спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер спрогнозував, що підтримка Зеленського може різко упасти, якщо він зважиться піти на поступки Росії по Донбасу.
 
Умовою миру він назвав ліквідацію «ДНР» і «ЛНР», виведення російських військ і техніки з території України, а також розміщення миротворчого контингенту в ОРДЛО в рамках Мінських домовленостей.