Дружина французького президента Макрона знову вчителюватиме

22.05.2019
Дружина французького президента Макрона знову вчителюватиме

Еммануель Макрон iз дружиною Бріжит.

Після чотирьох років перебування в тіні чоловіка перша леді Франції Бріжит Макрон знову повертається до свого «цивільного» фаху — вчительки французької мови та літератури. Викладатиме мадам у створеній нею ж школі. «Це не будуть навчальні курси, які я читала своїм учням раніше, вони будуть інтерактивними. І, звичайно, я хочу наблизити їх до літератури», — сказала перша леді в паризькому передмісті Кліші-су-Буа, де у вересні відкриється Institut des Vocations.
 
За даними французьких ЗМІ, це один з найбільших проектів, які коли-небудь здійснювала дружина будь-якого французького президента — створення двох шкіл для молодих людей, які не відвідували жодних шкіл, не навчаються і зараз не працюють. Школи будуть орієнтовані на учнів віком 25-30 років, а їхня мета — дати квиток у життя безграмотним дорослим людям.
 
Гроші на проект виділила компанія «Моет Хеннесі Луї Віттон» (Louis Vitton Moet Hennessy (LVMH)) — славетний французький виробник предметів розкоші. Група включає такі торгові марки, як Louis Vuitton, Givenchy, Kenzo, Chaumet, Moet & Chandon, Hennessy, TAG Heuer тощо. Компанія утворена 1987 року шляхом злиття двох компаній — Moet Hennessy і Louis Vuitton — і швидко стала лідером у своїй ніші (14% від світового обсягу продажів предметів розкоші 2006 року). 
 
Перший навчальний заклад відкриє свої двері вперше у вересні 2019 року, його відвідуватимуть п’ятдесят учнів. Тут навчатимуть французької та англійської мов, математики та історії. Також викладатимуть курси, які допоможуть знайти роботу, — з написання резюме або проведення співбесіди. Перша леді викладатиме в інституті тричі на місяць і буде тут не єдиною відомою вчителькою. Спортивні зірки та артисти також зголосилися допомогти. Зокрема, французький репер Фабіен Лубай, відомий під псевдонімом Бен Дж., уже побував у Кліші-су-Буа разом iз першою леді.
 
За його словами, школа надасть можливість «звичайним, невидимим людям, яких я бачу на своїх концертах», зіп’ястися на ноги. Студентам не доведеться платити за навчання, вони навіть отримуватимуть регулярну щомісячну стипендію у розмірі 1521 євро. «Ми усвідомлюємо необхідність вивчення чотирьох основних математичних операцій — додавання, віднімання, множення та ділення, як писати по-французьки, як правильно висловлюватися і як логічно та аргументовано викладати свої думки в тексті», — сказала 66-річна перша леді. Бріжит Макрон сподівається, що студенти, які мають погані спогади про свої обов’язкові шкільні роки, також при­йдуть до школи. 
 
Другий інститут буде відкритий наступного року, і цього разу він буде розташований на півдні Франції в портовому місті Марсель.
Коли Еммануель Макрон став президентом Франції, багато говорили про те, що в його успіху — левова частка заслуг дружини. Перша пара Франції зустрілася, коли Макрону було всього 15 років. Висока засмагла блондинка зачарувала його. Згодом між ними виникло щось більше, і коли Макрон вирушив у Париж, він і вона годинами розмовляли по телефону. А через два роки він зрозумів, що хоче одружитися зі своєю вчителькою.
 
«Якщо ви хочете щось сказати Еммануелю, то перекажіть це через Бріжит», — цитує жартівливе висловлювання сенатора Франсуа Патріа тижневик «Експрес», натякаючи на той вплив, який має на чоловіка перша леді Франції. Хай там як, але тепер, коли її учень досяг найвищої посади в країні, Бріжит знову може повернутися до своєї улюбленої роботи.