Брата Путіна підозрюють у найбільшій в історії схемі з відмивання грошей

22.05.2019
Ігор Путін, двоюрідний брат президента Росії Володимира Путіна, брав участь у найбільшій в історії схемі відмивання грошей на суму 230 млрд. доларів через естонську філію найбільшого банку Данії Danske Bank.
 
Про це в інтерв’ю CBS розповів колишній менеджер банку Говард Вілкінсон, який викрив цю схему.
 
За словами Вілкінсона, через естонське відділення банку кожен день проходило до 20 млн. доларів. Гроші проводила зареєстрована в Лондоні фірма Lantana Trade, яка на британському урядовому сайті була вказана як така, «що перебуває у стані спокою». Адреса реєстрації цієї компанії виявилася «будинком» ще для 64 підставних фірм з рахунками в Danske Bank. Виявивши підозрілі операції, Вілкінсон повідомив про це чотирьом високопоставленим керівникам банку. Проте реакції від них не було, тому менеджер звільнився і повернувся до Британії.
 
Ігнорування вищим керівництвом фінустанови оборудки, ймовірно, пов’язане з тим, що у схемі з відмивання грошей був задіяний родич президента РФ Путіна. «Здається, це був Ігор Путін, якого я вважаю двоюрідним братом російського президента, — цитує Вілкінсона «Новинарня». — Були посилання на ФСБ —  наступницю КДБ. Це ніби таємна поліція. Люди, які керують компанією, були пов’язані з кількома банками, що збанкрутували в Росії».  CBS зазначає, що Ігоря Путіна підозрювали і в інших російських схемах iз відмивання грошей, але він завжди заявляв про свою непричетність.
 
Так, у березні 2017-го «Новая газєта» опублікувала  матеріали розпочатого в 2014 році розслідування про незаконний вивід із Росії 700 млрд. рублів, із яких 350 млрд. пройшли через «Російський земельний банк» саме в той період, коли членом ради директорів був Ігор  Путін.
 
Згодом Danske Bank визнав, що його естонська філія брала участь у найбільшій операції з відмивання коштів. Звинувачення у цій справі висунули 18 екс-співробітникам 
банку.