Від Роліту — до Арсеналу: У Києві стартує «Книжковий арсенал»

22.05.2019
Від Роліту — до Арсеналу: У Києві стартує «Книжковий арсенал»

Сьогодні у Києві стартує п’ятиденка IX Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал».

Від 22 по 26  травня Київ знову перетвориться на мiсто письменників і читачів —  проходитиме  IX Міжнародний фестиваль «Книжковий арсенал».
 
Цього року його гостями стануть  80 письменників із 30 країн світу, «Мистецький арсенал»  більш ніж тисячею книжкових новинок наповнили  понад 150 видавництв, а в програмі щодня — кількадесят різнопланових заходів: зустрічі з українськими та іноземними авторами, автограф-сесії, презентації, спеціальні проекти та виставки, ярмарок ілюстраторів та багато-багато іншого.
 
Серед іноземних учасників, зокрема,  Майк Вікінг (Данія), Александра Шульман, Дерек Бразелл і  Джо Девіс (Великобританія),  Адам Поморський, Богдан Задура і  Мартина Бунда (Польща), Майкл Кіммел і Кріс Абані (США), Софі Оксанен (Фінляндія), Барбара Кассен (Франція), Грейс Кеннан і  Едвард Навотка (США), Андреас Каппелер (Австрія), Аня Хромова (Ізраїль), , Ібен Акерлі (Норвегія), Станіслав Комарек (Чехія). Особливий статус у міжнародній програмі «Книжкового арсеналу» цього року матиме Канада, яка уперше представляє на фестивалі спеціальну програму зустрічей із авторами та презентацій свіжовиданих перекладів.
 
Спеціальний гість дитячої програми — Руне Белсвік, відомий норвезький письменник, драматург та автор дитячих книг, номінант премії ALMA. Його історії про фантастичного Булькало надзвичайно популярні на батьківщині, спеціалісти ставлять їх поряд з творами Астрід Ліндгрен, Туве Янссон і Алана Мілна.  
 
Загалом у фокусі цьогорічного форуму тема  спільного буття, обставленого цінностями і домовленостями. Спеціальна програма «Сусідство: відкрите питання» охоплює різнобічні прояви взаємин між культурами, історіями й політиками сусідніх країн: взаємовпливи в літературах, видатні постаті на перетині культур, право на пам’ять і місце в історії, трансформації країн після падіння Берлінського муру та нинішнє переформатування європейського політичного ландшафту.
 
Фокус-тему доповнить виставковий проект «Роліт/Сусіди» про легендарний київський кооперативний будинок «Робітників літератури». Його будівництво і заселення збіглося з початком репресій і докорінної зміни в організації літературного життя: ліквідацією  творчих об’єднань і виникнення єдиної Спілки радянських письменників України (1934) — одночасно з перенесенням столиці з Харкова до Києва. Виставка про історії окремих мешканців, пов’язані з періодами життя в Роліті, стосунки з сусідами, особисте і громадське, побут і творчість  Остапа Вишні, Максима Рильського, Олеся Гончара й інших.
 
Серед спеціальних програм є «Бібліотека майбутнього» —  проект оновлення публічних бібліотек Києва, який реалізується у місті за підтримки департаменту культури КМДА з 2017 року. Програма з фантастики Альони Савінової й Олега Сіліна називається «Дзеркальний лабіринт». А  спецпрограма Олени Брайченко «У своїй тарілці: off air» на «Книжковому арсеналі» є ніби продовженням програми «У своїй тарілці» на UA: Радіо «Культура». n