В ООН передали звернення Меджлісу про визнання депортації кримських татар геноцидом

17:33, 18.05.2019
В ООН передали звернення Меджлісу про визнання депортації кримських татар геноцидом

Постійний представник України Володимир Єльченко офіційно направив генсеку ООН та державам-членам заяву Меджлісу кримськотатарського народу із закликом визнати депортацію 1944-го року актом геноциду.

 

Про йдеться у заяві Постійного представництва України при ООН у Тwitter.

 

"Постпред В.Єльченко передав Генсеку ООН звернення Меджлісу кримськотатарського народу до парламентів та урядів держав-членів ООН "Про визнання геноциду кримськотатарського народу". Звернення буде поширене як офіційний документ Генеральної Асамблеї та Ради Безпеки ООН", - йдеться в повідомленні.

 

Також Світовий конґрес українців (СКУ) звернувся до урядів країн світу і міжнародних організацій із закликом визнати депортацію кримських татар геноцидом.

 

Зазначається, що СКУ разом з багатомільйонною українською діаспорою приєднується до кримських татар у всьому світі у відзначенні 75-ої річниці депортації кримськотатарського народу з Криму та у вшануванні численних жертв цього геноциду, який вчинив комуністичний тоталітарний режим Радянського Союзу.

 

 

 

Міністерство закордонних справ також закликало міжнародних партнерів вшанувати жертв депортації кримськотатарського народу 1944 року та визнати її геноцидом. Відповідна заява щодо 75-х роковин депортації кримських татар та вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу оприлюднена на сайті відомства.

 

"В ім'я відновлення історичної справедливості закликаємо наших міжнародних партнерів віддати шану невинним жертвам депортації, засудити цей злочин тоталітарного комуністичного режиму та визнати депортацію з Криму кримських татар у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу", – йдеться у заяві.

 

У міністерстві нагадали, що насильницьке виселення кримськотатарського народу з території його історичного проживання, навмисне створення у місцях спецпоселень життєвих умов, що призвели до масових смертей кримських татар, особливо дітей і жінок, обмеження елементарних засобів для існування, за міжнародним правом, мають ознаки геноциду. Верховна Рада України визнала депортацію з Криму кримських татар у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу, а 23 квітня 2019 року Меджлісом кримськотатарського народу ухвалено звернення до парламентів та урядів держав-членів ООН "Про визнання геноциду кримськотатарського народу".

 

У відомстві вкотре зауважили, що сьогодні Російська Федерація окупувала і здійснює спробу незаконної анексії Автономної Республіки Крим, яка є невід'ємною частиною території України, здійснює незаконне переслідування кримських татар в окупованому Криму.

 

"Кримські татари потерпають від кримінального переслідування, обмежуються їхні права на свободу поглядів, зборів і пересування", – йдеться у заяві.

 

МЗС також укотре звернулось до Росії з вимогою припинити порушення прав людини на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополь, невідкладно звільнити всіх політичних в'язнів, забезпечити повне дотримання зобов’язань РФ як держави-окупанта відповідно до міжнародного права.

 

У відомстві переконані, що визнання світовою спільнотою факту геноциду кримськотатарського народу, відповідно до Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, "свідчитиме не лише про відновлення історичної справедливості, але і слугуватиме недопущенню у майбутньому вчинення подібних дій щодо кримськотатарського або будь-якого іншого народу".

 

Як повідомляла УМ, цими вихідними Україна відзначає одразу дві скорботні дати: 18 травня — 75-ту річницю депортації кримських татар, а 19 травня — День пам’яті жертв політичних репресій. Дві дати — дві сторінки української історії, досі болючої і незагоєної.

 

У ході тієї злочинної депортації, яка розпочалася 18 травня 1944 року, всього за півтора місяця з півострова було відселено 200 тисяч осіб. І хоча ще 1967 року Верховна Рада СРСР визнала необґрунтованими звинувачення всіх кримських татар у співпраці з німцями, вони до самого краху імперії так і не отримали права повернутися на історичну батьківщину.