Від сьогодні в ЄС зменшується оплата за стільниковий зв’язок

15.05.2019
Від 15 травня в Євросоюзі запроваджують нові максимальні ставки за міжнародні телефонні розмови та SMS-повідомлення. Це приємна новина також і для українців, які відвідують країни ЄС. 
 
 
Особи, які телефонують зі своєї країни до іншої країни ЄС, заплатять максимум 19 євроцентів за хвилину (плюс ПДВ) та 6 євроцентів за повідомлення SMS (плюс ПДВ). У цінах не враховано податок на додану вартість, оскільки його відсоток різниться від країни до країни — від 17% до 27%.
 
 
Марія Габріель, комісар ЄС у справах цифрової економіки та цифрового суспільства, яка докладає великих зусиль для зниження цін цифрових послуг для населення, заявила: «Після скасування оплат за роумінг у червні 2017 року Євросоюз запроваджує регулювання проти завищених оплат за міжнародний зв’язок. Завдяки цьому Брюссель може дозволити собі встановити нові максимальні ставки за міжнародний телефонний зв’язок та есемески всередині ЄС. Це має захистити європейців від високих рахунків за телефонні послуги».
 
До цього часу ціна міжнародних розмов буда в середньому втричі вищою цін за розмови всередині країни, а міжнародні SMS — удвічі дорожчі за внутрішні. В деяких випадках ціна міжнародного зв’язку була навіть у десять разiв вищою за ціни зв’язку всередині країни. А це має значення, бо, за даними Євробарометра, статистичного управління ЄС, 42% відсотки європейців контактують iз мешканцями інших країн ЄС. 
 
Відтепер телеоператори мають повідомити споживачам нові максимальні (знижені) розцінки. Вони будуть діяти в усіх 28 країнах ЄС, а також в Норвегії, Ісландії та Ліхтенштейні.