Епіфаній не знявся для відео Зеленського через Філарета і текст про війну - ЗМІ

11:15, 14.05.2019
Епіфаній не знявся для відео Зеленського через Філарета і текст про війну - ЗМІ

Предстоятель церкви нібито переживав, що участь у відео його і Філарета призведе до різночитань у тому, хто в ПЦУ головніший (фото: facebook.com/epifaniy)

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній відсутній у звернення різних релігійних лідерів до мешканців окупованих територій, поширеному Володимиром Зеленським, бо ієрарху не сподобався текст.
 
Про це повідомляє ВВС з посиланням на джерела.
 
"За даними джерел BBC в оточенні Епіфанія, йому пропонували з'явитися на відео, проте він відмовив. Ієрарху не сподобався текст, який йому пропонували озвучити, про те, що "говорити потрібно не мовою гармат", - пише видання.
 
За словами співрозмовників, Епіфаній хвилювався, що виглядатиме немов він закликає до перемовин із лідерами бойовиків.
 
Видання зазначає, що предстоятель церкви також переживав, що участь у відео його і Філарета призведе до різночитань у тому, хто в ПЦУ головніший.
 
Водночас у прес-службі ПЦУ "Українській правді" розповіли, що готові брати участь у міжконфесійній миротворчій діяльності.
 

"Протягом понад 20 років наша Церква є учасником міжконфесійного формату взаємодії - Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, і в рамках Ради готова брати активну участь у міжконфесійній миротворчій діяльності та сприяти деокупації Криму і окремих районів Донбасу", - йдеться в повідомленні.
 
У ПЦУ зауважили, що "так було неодноразово в минулому при підготовці міжконфесійних звернень, які завжди ухвалюються консенсусом".
 
"На зустрічі з обраним президентом України Володимиром Зеленським митрополит Епіфаній сказав, що Православна церква України підтримує зусилля у наближенні перемоги над агресором та у встановленні справедливого миру на тимчасово окупованих територіях", - розповіли в прес-службі ПЦУ.
 
Також у ПЦУ додали, що Церква "як безпосередньо, так і в рамках Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій завжди сприяє відповідним ініціативам".
 
Як відомо, напередодні новообраний президент Володимир Зеленський оприлюднив звернення різних релігійних лідерів до мешканців окупованих територій, але серед них не було предстоятеля Православної церкви України Епіфанія.
 
На відео присутні зокрема почесний патріарх Київський Філарет, глава УПЦ МП митрополит Онуфрій, муфтій Криму Айдер Рустемов, головний рабин Одеси та Півдня України Авраам Вольф та інші.
 
Вони закликали українців окупованих територій до єднання з усією Україною, а також наголосили, що Україна любить їх.
 
"Ми з вами одна країна. Ми за вас молимося, ми вас дуже любимо", - сказав Авраам Вольф.
 
"Я звертаюсь словом любові і заради Бога прошу тих людей, від яких це залежить, припинити говорити один з одним за допомогою гармат, зброї, автоматов", - сказав Онуфрій.
 
Як відомо, Крим та Донбас були захоплені окупантами з Росії навесні 2014 року. На окупованих територіях Донеччини та Луганщини ОБСЄ регуряно фіксує колони збройної техніки Росії.
 
Нагадаємо, раніше патріарх Філарет заявив, що через вкрай "рідкісне спілкування" його з предстоятелем ПЦУ Єпіфанієм "церква розділилася". 
 
Водночас глава ПЦУ Епіфаній нещодавно допустив об'єднання ПЦУ з греко-католиками.