Естонія має територіальні претензії до Росії

10:24, 10.05.2019
Естонія має територіальні претензії до Росії

Росія досі не повернула Естонії 5,2% її території, заявив міністр внутрішніх справ Естонії Март Хельме.

 

Про це він сказав на прес-конференції, повідомляє Естонська громадська телерадіомовна компанія, пише Радіо Свобода.

 

За словами Хельме, Москва «не хоче ані повертати цю територію, ані давати компенсацію за неї, ані взагалі обговорювати це питання».

 

Водночас він додав, що Естонія готова чекати вирішення територіальної суперечки так само терпляче, як Японія чекає на вирішення питання Курильських островів.

 

«Естонія чекатиме на вирішення територіального питання в рамках міжнародного права. Воювати з Росією ми не збираємося», – додав він.

 

Так міністр прокоментував питання журналістів щодо майбутнього візиту до Естонії французької політикині Марін Ле Пен. Раніше Ле Пен заявляла, що український Крим був приєднаний до Росії «добровільно». Офіційний Париж визнає Крим анексованою територією.

 

Хельме, який також очолює Консервативну народну партію Естонії, не уточнив, про які саме території йдеться. Але російське державне інформаційне агентство «ТАСС» повідомляє з посиланням на дипломатичне джерело, що він міг мати на увазі нині російські місто Івангород і частину Печорського району – нині це частини Псковської і Ленінградської областей Росії.

 

Івангород із околицями і частина Печорського району були визначені у складі Естонії згідно з Тартуським мирним договором у 1920 році, коли радянська Росія визнала Естонію як незалежну державу. Нині МЗС Росії стверджує, що Тартуський мирний договір перестав діяти після окупації Естонії Радянським Союзом 1940 року (за офіційною російською версією – «добровільного вступу Естонії до складу СРСР»), коли ці території були відібрані на користь радянської Росії.