Сейм Латвії визнав депортацію кримських татар у 1944 році геноцидом

08:58, 10.05.2019
Сейм Латвії визнав депортацію кримських татар у 1944 році геноцидом

Парламент Латвії визнав депортацію 1944 року геноцидом проти кримсько-татарського народу. Сейм прийняв таку заяву з нагоди 75-річної депортації кримських татар владою СРСР.

 

Про це повідомляє УНН з посиланням на Delfi.lv і агентство LETA.

 

У заяві Сейму зазначається, що "в цілому історичні джерела вказують на доцільно здійснюваний геноцид радянської влади проти багатьох народів і етнічних груп, що жили в Радянському Союзі. В тому числі, і проти кримських татар, як етнічної групи, щоб знищити її культуру і соціальне спадок, історичну приналежність народу до території Кримського півострова і вижити кримських татар з їх батьківщини".

 

Сейм також нагадує, що Росія п'ять років тому незаконно анексувала Крим і засуджує проведену Москвою політику щодо кримських татар.

 

"Ті кримські татари, хто відмовляється прийняти російське громадянство і не визнають незаконну анексію Криму, стикаються з дискримінацією. Їм заборонено допуск до освіти, медицинських послуг, заборонено використовувати рідну мову, підтримувати традиції і культуру. Немислимо, що кримські татари вже вдруге за 75 років насильно пригнічуються і переслідуються. Історія може повторитися", - раніше говорив голова комісії Сейму з зовнішніх справ Ріхардс Колс.

 

Нагадаємо, Комісія Сейму Латвії у закордонних справах раніше підтримала проект рішення на основі доповіді МЗС країни, що стосується СРСР. Йдеться про документ, в якому йдеться про те, що Латвія вважає депортацію кримських татар у 1944 році геноцидом з боку СРСР.

 

Парламентський секретар Міністерства закордонних справ Занда Калнін-Лукашевич під час обговорення документа заявила, що кримські татари зазнають жорстких репресій, які часто межують з порушеннями прав людини.

 

“Ми постійно стежимо за ситуацією і ми особливо стурбовані репресіями російської влади безпосередньо проти кримських татар. На жаль, ситуація в Криму тільки погіршується. Має бути міжнародне засудження”, — сказала вона.

 

Депортація кримських татар — насильницьке виселення кримськотатарського народу з його історичної батьківщини, здійснене упродовж 18-21 травня 1944 року; один із злочинів радянського тоталітарного режиму.

 

Етнічну чистку здійснено відомством держбезпеки СРСР та таємною поліцією за наказом Йосипа Сталіна і постановою Державного комітету оборони СРСР від 11 травня 1944 року.

 

Усього, згідно з офіційними даними, у віддалені регіони Радянського Союзу — від північного Передуралля до республік Середньої Азії було депортовано 191 044 кримських татар, згідно з Національним рухом кримських татар, — більш ніж 400 тисяч (89,2 % жінки, діти та похилі люди).