Європарламент засудив указ Путіна про паспорти для окупованого Донбасу

08:32, 27.04.2019
Європарламент засудив указ Путіна про паспорти для окупованого Донбасу

Депутати заявили, що указ Кремля дедалі більше послаблює очікування міжнародної спільноти щодо повного виконання Мінських угод (фото з відкритих джерел)

Депутати Європейського парламенту засудили дії Росії щодо спрощення видачі паспортів громадянам України, які проживають на території підконтрольної "ЛДНР".
 
Відповідну заяву було опубліковано на сайті Європарламенту.
 
"Ми засуджуємо указ президента Російської Федерації від 24 квітня 2019 року, яким запроваджуються спрощені процедури подачі на російське громадянство і на отримання російських паспортів для осіб, які постійно проживають у деяких районах Донецької і Луганської областей України. Цей російський указ неприйнятний і знову демонструє неповагу російської влади до суверенітету України і міжнародного законодавства", - йдеться в заяві.
 
Депутати зазначили, що Росія продемонструвала намір подальшої дестабілізації ситуації в Україні всього через три дні після того, як народ України мирно обрав нового президента шляхом конкурентних виборів.
 
"Це рішення є продовженням російського тренду видачі російських паспортів у конфліктних районах країн Східного партнерства, які знаходяться поза контролем національних урядів", - йдеться в документі.
 
Депутати заявили, що такий указ Кремля дедалі більше послаблює очікування міжнародної спільноти щодо повного виконання мінських угод.
 
Заяву підписали доповідач Комітету Європарламенту із закордонних справ щодо України Міхаель Ґалер, голова делегації Європарламенту в Парламентській асамблеї Східного партнерства Ребекка Гармс і голова делегації Європарламенту в парламентському комітеті асоціації ЄС-Україна Даріуш Розатті.
 
Нагадаємо, 24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання паспортів Росії жителями окупованих територій Луганської та Донецької областей України.
 
Глава МЗС України Павло Клімкін закликав українців в ОРДЛО не приймати паспорти Росії, а секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що Путін паспортами для ОРДЛО створює привід застосувати армію проти України.
 
Чинний президент Петро Порошенко заявив, що незаконна видача паспортів Росії жителям окупованої частини Донбасу ним - це спроба виправдати та легітимізувати військову присутність Росії там. Він закликав до посилення санкцій проти Росії.
 
У команді переможця виборів Володимира Зеленського заявили, що видачею паспортів Росія в ОРДЛО визнала свою відповідальність як держави-окупанта.
 
 
Як повідомляла "УМ", у Радбезі ООН паспортизацію ОРДЛО Росією назвали підривом суверенітету України, а спецпредставник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що рішення Росії спростити процес отримання громадянства для жителів неподкотрольних районів Донбасу підриває спроби імплементації Мінських домовленостей.