Щоб музей, а не готель: ентузіасти шукають гроші для викупу квартири філолога Юрія Шевельова у Харкові

26.04.2019
Щоб музей, а не готель: ентузіасти шукають гроші для викупу квартири філолога Юрія Шевельова у Харкові

(holos.fm)

Квартиру у знаменитому будинку «Саламандра», де з 1915-го по 1943 рік мешкав Юрій Шевельов, виставили на продаж, тому в Харкова з’явився шанс відкрити музей видатного лінгвіста. Ентузіасти вже оголосили збір необхідних для викупу коштів.
 
Ідеться про 3 мільйони гривень, які потрібно зібрати до 12 травня. Рівно стільки часу погодилася почекати теперішня власниця помешкання, взявши невелику передоплату. Втім якщо гроші не знайдуться, квартиру викуплять бізнесмени, що запланували відкрити в історичному місці невеликий готель. 
 
Прихильники творчості Шевельова звернулися до представників діаспори, творчої інтелігенції, відомих харків’ян і всіх небайдужих до української культури людей із проханням приєднатися до збору коштів.
 
«Нам потрібні 12 апостолів, які скинуться по 10 тисяч доларів або, скажімо, бізнесмен, що захоче розмістити в центрі міста офіс, а частину приміщень віддасть нам, — каже організатор акції, філолог Олександр Савчук. — У різний час окремі кімнати тут займали різні родини. Потім там розміщувалися держструктури, але при цьому квартира дуже добротна. Все ідеально збереглося: ліпнина, столярка, підлога, двері. Насправді, це диво!».
 
Автори ідеї сподіваються у разі успіху створити на базі квартири-музею майданчик для проведення презентацій, семінарів, конференцій та виставок, а також резиденцію для творчої й наукової інтелігенції.
 
Про те, що колишню квартиру Юрія Шевельова теперішні власники виставили на продаж, Олександр Савчук дізнався випадково. Він брав участь у впорядкуванні книги спогадів про відомого земляка, де вперше опублікували план його квартири.
 
«Читачі нам повідомили, що це помешкання продається, — каже він. — Уявіть собі — 150 квадратних метрів ідеально збереженої площі з оригінальним плануванням, паркетом, вікнами, балконом. Звертаємося до всіх небайдужих за порадою та пошуком фінансів для створення культурно-мистецького центру «Квартира-музей Юрія Шевельова».
 
Ідея цікава і тим, що може бути реалізована в будинку, який має власну самобутню історію. Це перша будівля у Харкові, яка була обладнана передовими на той час технологіями — ліфтом, сміттєпроводом i внутрішнім водовідведенням.