Слідами Поета: у Києві відкрили пам’ятну дошку Борису Олійнику

24.04.2019
Слідами Поета: у Києві відкрили пам’ятну дошку Борису Олійнику

Меморіальну дошку освятив Патріарх Філарет. (Фото автора.)

На фасаді будинку Українського фонду культури (в цьому ж будинку розташований і Український інститут національної пам’яті) урочисто відкрили пам’ятну дошку українському поету, письменнику, почесному академіку Академії мистецтв України, Герою України Борису Іллічу Олійнику. У відкритті взяли участь вдова, Тамара Олійник, відомі українські письменники, художники, вчені, друзі та знайомі українського поета.
 
На запрошення доктора історичних наук, професора Володимира Ляхоцького, святійший Патріарх Філарет відкрив і освятив меморіальну дошку.
 
Святійший Владика у вітальному слові сказав, що пам’ятає Бориса Олійника як великого сина України, який ще в радянські часи відстоював українську мову й культуру:
 
 «Дорогі браття і сестри! Вітаю вас iз відкриттям цієї пам’ятної дошки, на честь знаменитого сина України, Бориса Ілліча Олійника. Я пам’ятаю його ще за радянських часiв, коли все робилося для того, щоб українська мова та культура набирали силу. Нехай ця дошка нагадуватиме нам і майбутнім поколінням про його заслуги перед Україною і щоб ми пам’ятали, що в ті складні часи були такі славні сини України. Тому Україна є і буде», — сказав Патріарх Філарет. 
 
Нагадаємо, Український фонд культури засновано в 1987 році як першу неурядову доброчинну організацію з метою відродження і розвитку національної культури всіх народів, які мешкають на теренах України.
 
Його фундаторами стали Борис Олійник (він же упродовж 30 років очолював Фонд), композитор Олександр Білаш, письменник Олесь Гончар, театральний режисер Сергій Данченко, диригент Іван Карабиць, драматург Олекса Коломієць та інші визначні особистості української культури. Вже після смерті Бориса Олійника Фонд отримав його ім’я.