Поділені навпіл: у Північній Македонії кандидат у президенти переміг в першому турі з перевагою лише в кілька тисяч голосів

24.04.2019
У день українських виборів, 21 квітня, у Північній Македонії вперше після перейменування країни теж обирали президента.
 
Згідно з оприлюдненими в понеділок Державною виборчою комісією результатами, які наводить інформагенція «Макфакс», жоден iз претендентів не набрав необхідних 50% голосів виборців, щоб перемогти вже в першому турі. 
 
З мінімальною перевагою у першому турі вирвався вперед кандидат від правлячого Соціал-демократичного союзу Македонії (СДСМ) 56-річний Стево Пендаровскі, якого підтримали 42,85% учасників голосування.
 
Його головна суперниця, 63-річна Гордана Сіляновска-Давкова заручилась підтримкою 42,24% відсотка виборців. 
 
Розрив між цими двома кандидатами становить лише 4 606 голосів. Тобто країна поділилася у своїх політичних симпатіях практично навпіл.
 
Тож до другого туру виборів, який призначений на 5 травня, проходять Пендаровскі, викладач політології і урядовий координатор співпраці з НАТО, та Сіляновска-Давкова, представниця опозиційної політичної структури «Внутрішня македонська революційна організація — Демократична партія за македонську національну єдність» (ВМРО-ДПМНЄ).
 
«У другому раунді буде легше, бо виборці підтримали нашу програму під гаслом «Разом вперед». Адже ми усвідомлюємо, що країні не можна повертатися в минуле. Це призведе до блокади і кризи», — заявив Пендаровскі. 
 
«У другому турі пріоритетними будуть питання економіки, працевлаштування, забезпечення кращих умов життя населення. Але в Македонії без верховенства права економіка не може розвиватися», — наголосила Сіляновска-Давкова.
 
Голосуючи за нового кандидата, виборці, серед іншого, також символічно висловлюються з приводу перейменування країни, яке було здійснено під тиском Греції правлячою партією, але різко негативно не сприйняте опозицією.
 
Пані Сіляновска-Давкова була одним з активістів та лідерів руху проти зміни назви Македонії на Північну Македонію. Під час виборчої кампанії вона жодного разу не вжила слово «Північна» у назві своєї країни, хоча двомільйонна країна з 12 лютого цього року носить офіційну назву Республіка Північна Македонія. 
 
Переможець другого туру прийде на зміну діючому президенту, члену ВМРО-ДПМНЄ Георге Іванову. Наприкінці березня Іванов, на знак протесту проти перейменування країни, вчергове відмовився підписати низку відповідних законопроектів, прийнятих парламентом. Це при тому, що глава держави був зобов’язаний затвердити закони, схвалені депутатами. 
 
Північна Македонія є парламентською республікою, але пані Сіляновска-Давкова пообіцяла своїм виборцям, що в разі перемоги на виборах вона знайде юридичний спосіб скасувати перейменування країни. Прем’єр-міністром тепер є Зоран Заєв, представник СДСМ, який підтримав перейменування країни. 
 
Але може статися також таке, що другий тур завершиться без переможця. Згідно з законом, президента оберуть у другому турі лише в разі, якщо на виборчі дільниці прийде більше ніж 40 відсотків з-поміж 1,8 мільйона виборців.
 
Оскільки явка на недільних виборах становила лише 41% виборців, оглядачі припускають, що в другому турі вона буде ще нижча, і вибори завершаться без переможця. У такому разі тимчасовим главою держави стане спікер парламенту, а виборчий процес розпочнеться повторно.