Курт Волкер виступив за прямі переговори Зеленського та Путіна

15:28, 23.04.2019
Курт Волкер виступив за прямі переговори Зеленського та Путіна

Курт Волкер (фото: "Голос Америки")

Спецпредставник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер підтримує прямий діалог лідера президентських перегонів в Україні Володимира Зеленського та президента Росії Володимира Путіна.
 
Про це Волкер сказав у програмі NewsHour американської служби суспільного мовлення PBS.
 
Зокрема, Волкер наголосив, що Зеленський рішуче підтримує суверенітет і територіальну цілісність України та хоче повернути захоплені Росією території.
 
"Я думаю те, що він сказав про конфлікт і про свій підхід, наразі є абсолютно правильним. Він твердо підтримує суверенітет і територіальну цілісність України. Він хоче повернути землі. Він не збирається відступати від цього", - сказав Волкер.
 
Представник США зауважив, що вважає правильним проводити прямі перемовини між Зеленським та Путіним. Водночас Волкер не уточнив, які переговори має на увазі - за участі чи без участі посередників.
 
"Україна і Росія повинні вести прямі переговори, тому я вважаю, що його (Володимира Зеленського, - ред.) бажання поговорити з Путіним - це хороша, а не погана річ", - сказав Курт Волкер.
 
Волкер також вважає, що президентство Зеленського може створити нову можливість для діалогу з Путіним.
 
"Можна сподіватися на це, оскільки є новий президент, як на можливість для нового старту діалогу, хоча змінити потрібно саме позицію Росії щодо вторгнення і окупації території", - підкреслив Волкер.
 
Зауважимо, Петро Порошенко після початку війни інтенсивно спілкувався з Володимиром Путіним, зокрема, активно проводив телефонні переговори.
 
Разом з тим остання зустріч "нормандської чевітрки" за участі лідерів України, Росії, Німеччини та Франції відбулась ще в жовтні 2016 року. З того часу лідери держав не зустрічалися.
 
Як повідомляла "УМ", Путін вирішив поки не вітати Зеленського з перемогою.
 
31 березня Володимир Зеленський, кажучи про можливу зустріч з президентом Росії, сказав: "Якщо я зустрінуся з паном Путіним, я йому скажу: "Ну, нарешті-то ви повернули наші території. Скільки ще готові компенсувати грошей за те, що відібрали наші території і допомагали людям, які брали участь в ескалації Криму і Донбасу, на всьому їх страшному, огидному шляху?".
 
Раніше Володимир Зеленський заявив, що вважає прийнятними компроміси в питанні повернення окупованих Криму і Донбасу, враховуючи культурно-мовні особливості цих регіонів.
 
Однак у Кремлі Зеленському відповіли, що не збираються йти на поступки щодо Криму та Донбасу.
 

Нагадаємо, Володимир Зеленський перемагає в ІІ турі виборів з попереднім результатом 73,23% голосів. Петро Порошенко отримав 24,43%. Згідно з даними, який ввечері 21 квітня оголосив Національний екзит-пол, за Володимира Зеленського проголосували 73,2%, за чинного главу держави Петра Порошенка - 25,3% виборців.

 
Після оголошення результатів екзит-полу Володимир Зеленський пообіцяв, що не підведе українців. Також Зеленський розповів про свої перші кроки на посаді президента. Він зокрема заявив, що не бачить Юрія Луценка на посаді генпрокурора.
 
У свою чергу президент Петро Порошенко привітав Володимира Зеленського з перемогою на виборах. Водночас він заявив, що з політики не піде. Він пообіцяв: "Наша команда буде захищати курс на членство в Євросоюзі та НАТО. Лише у цій організації ми можемо гарантувати безпеку України, можемо отримати надійний захист від Росії як від країни-агресора".
 
А перший заступник голови Верховної Ради та уповноважений президента з ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко заявила, що вона з командою Петра Порошенка готова до роботи в опозиції.
 
Український соціолог, директор Фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна висловила думку, що перемога Зеленського - це вирок нинішній політиці в Україні.
 
Як відомо, 21 квітня в Україні пройшов ІІ тур виборів. Чинний президент України Петро Порошенко проголосував у ІІ турі виборів та закликав українців голосувати з розумом, щоб зберегти країну і національну стратегію.
 
Його опонент Володимир Зеленський проголосував, сказавши: має відчуття, що все буде добре. При цьому Зеленський порушив таємницю голосування і отримав за це штраф.
 
Другий президент України Леонід Кучма проголосував зі словами, що йому шкода мабутнього президента.
 
А третій, Віктор Ющенко, після голосування сказав: "Суттю мого життя є Україна. Суттю мого життя є свобода. Свобода схожа на сонце, помічаєш, коли втрачаєш, коли її немає...".
 
 
Нагадаємо, за результатами першого туру виборів, що відбувся 31 березня 2019 року, Володимир Зеленський лідирував з результатом 30,24%, за нього віддали голоси 5 713 825 українців. 

 

На другому місці фінішував чинний президент України Петро Порошенко, який набрав 15,95% або 3 014 538 голосів виборців.