Кривавий Великдень: унаслідок низки терактів на Шрі-Ланці загинули близько 300 осіб

23.04.2019
Кривавий Великдень: унаслідок низки терактів на Шрі-Ланці загинули близько 300 осіб

На Шрі-Ланці нічого подібного не було, відколи закінчилася громадянська війна.

Кількість загиблих унаслідок низки вибухів на Шрі-Ланці зросла щонайменше до 290, повідомляє місцева поліція.
 
 
Ще близько півтисячі людей поранено. Раніше повідомляли про 207 загиблих.
 
 
Напади називають найбільшим проявом насильства на острові відтоді, як десять років тому тут закінчилася громадянська війна.
 
 
За попередньою інформацією, більшість загиблих — громадяни Шрі-Ланки. Серед них багато християн, які загинули в церквах під час великодніх служб.
 
За даними поліції, серед загиблих — 35 іноземців, зокрема громадяни США, Великої Британії, Китаю, Нідерландів, Португалії, Індії, Бельгії, Пакистану, Туреччини, Японії та Данії. Ще 9 іноземних громадян вважають зниклими безвісти.
 
Можливо, що вони серед 25 тіл, які ще не ідентифіковані. У МЗС України повідомили, що, за попередніми даними, українських громадян серед жертв вибухів немає.
 
Влада країни назвала те, що сталося, терактами релігійних екстремістів. Вибухи, ймовірно, скоїли смертники. Десятиліттями на Шрі-Ланці тривала війна з тамільськими сепаратистами-ісламістами, але по її завершенні 10 років тому спалахів насильства поменшало.
 
В країні мешкають 22 млн. людей. Згідно з національним переписом 2012 року, 70,2% з них — буддисти, 12,6% — індуїсти, 9,7% — мусульмани і 7,6% — християни, переважно католики. Таміли, які становлять мусульманську меншину, добивалися створення на частині острова своєї держави. 
 
У Західній провінції, де розташовані Коломбо та Негомбо, частка християнського населення оцінюється у 13%. Місто Баттікалоа, де теж стався ви­бух, розташоване на східному узбережжі країни.
 
Там переважають послідовники індуїзму (65%) і мусульмани (25%), а християни становлять близько 9% населення.
 
Перший вибух стався близько 08:45 ранку за місцевим часом. За короткий проміжок часу пролунали ще п’ять вибухів. Три з них — під час великодніх служб у католицьких церквах у Баттікалоа, Негомбо та районі Кохчайкаде в столиці країни Коломбо. Ще три вибухи сталися в п’ятизіркових готелях у Коломбо — в «Шангрі-Ла», «Сіннамон Гранд» і «Кінгсберрі». 
 
Згодом надійшли повідомлення про ще два вибухи. Один із них стався поблизу зоопарку на півдні Коломбо, а восьмий за рахунком — у столичному районі Дематагода під час поліцейського рейду, внаслідок якого загинули три правоохоронці.
 
Ввечері в неділю сили безпеки повідомили, що знайшли і знешкодили саморобний вибуховий пристрій поблизу головного аеропорту столиці. На думку влади, деякі бомби підірвали смертники.
 
Поліція повідомляє про 24 заарештованих у зв’язку з вибухами, але досі невідомо, хто відповідальний за напади. Прем’єр-міністр Раніл Вікрамасінгхе заявив, що сили безпеки мали інформацію про можливість терактів, але нічого не зробили.
 
Як повідомляє журналіст Бі-Бі-Сі в Коломбо Аззам Амеен, влада вважає, що нападники належали до «радикального екстремістського ісламістського угруповання». За даними іноземних спецслужб, напади готували бойовики радикального ісламістського угруповання «Національний джамаат таухіда».