Порошенко і Помпео обговорили загрози ренаціоналізації Приватбанку

08:54, 20.04.2019
Порошенко і Помпео обговорили загрози ренаціоналізації Приватбанку

(фото прес-служба Президента)

Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з Державним секретарем США Майклом Помпео. Співрозмовники обговорили загрози ренаціоналізації Приватбанку та необхідність збереження макрофінансової стабільності України.

 

Про це повідомляє прес-служба Президента.

 

Державний секретар США запевнив у тому, що Вашингтон і надалі залишатиметься пліч-о-пліч з Україною у справі відновлення її суверенітету і територіальної цілісності. У цьому контексті було висловлено несприйняття блокування російською стороною оголошення Великоднього перемир’я на Донбасі.

 

Президент України висловив вдячність за тверду підтримку Вашингтона та закликав до більш активних зусиль, зокрема, щодо звільнення українських заручників та моряків, які незаконно утримуються в російських тюрмах.

 

Як відомо, в грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку ухвалив рішення про націоналізацію "Приватбанку".
 
Банк перейшов у державну власність, на його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155 мільярдів гривень.
 
У вересні 2018 року Окружний адміністративний суд Києва підтвердив правомірність прийнятого Нацбанком рішення про віднесення "Приватбанку" до категорії неплатоспроможних, відхиливши позов клієнта банку.
 
Однак вже 18 квітня той же Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського щодо неправомірності націоналізації "Приватбанку".
 
У зв'язку з цим президент України Петро Порошенко звернувся до Служби безпеки України і Генеральної прокуратури з проханням перевірити правосудність рішення Окружного адміністративного суду Києва щодо націоналізації "Приватбанку".
 
При цьому голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк у відповідь заявив, що президентові Петру Порошенку може загрожувати кримінальна відповідальність за ці його висловлювання.
 
А громадський рух "ЧЕСНО" повідомив, що судді, які визнали незаконною націоналізацію "ПриватБанку" - недоброчесні.
 
 
Міжнародний валютний фонд вважає націоналізацію ПриватБанку єдиним ефективним заходом щодо захисту вкладників.