Бойовики «ДНР» взялися до новітнього «розкуркулення» фермерів

19.04.2019
Збройні формування Російської Федерації 17 квітня вісім разів порушили режим припинення вогню, при цьому двічі застосували заборонене Мінськими домовленостями озброєння — міномети калібру 82 мм. 
 
 
Ворог також обстрілював наших захисників з озброєння бойових машин піхоти, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї.
 
 
Режим припинення вогню окупанти весь час ігнорували у смузі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід».
 
 
Ворог відкривав вогонь по позиціях наших військ біля сіл Миколаївка та Водяне, населеного пункту Піски, села Павлопіль, населених пунктів Лебединське та Широкине, села Новоселівка Друга.
 
 
Втрат серед особового складу Об’єднаних сил немає. За даними розвідки, в середу двох окупантів було знищено, ще п’ятьох — поранено.
 
Станом на 7-му годину ранку противник обстріляв зі станкових протитанкових гранатометів та великокаліберних кулеметів позиції Об’єднаних сил поблизу населеного пункту Світлодарськ у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ». Унаслідок цього обстрілу один військовослужбовець ЗСУ отримав поранення.
 
На обстріл противника наші захисники дали адекватну відповідь. Втрати окупантів уточнюються. Об’єднані сили надійно контролюють противника на лінії зіткнення, дотримуючись при цьому умов припинення вогню.
Зауважимо, що очільники 
 
ОРДЛО постійно додають нововведення, щоб заможним, за мірками «ДНР», людям жилося все гірше. Якщо раніше терористи просто встановлювали обов’язкові ліміти та зобов’язували фермерів віддавати більшу частину врожаю «на потреби республіки», то зараз під серйозною загрозою опинилися взагалі можливості цей врожай отримати.
 
Навесні, на початку посівного сезону, особовому складу збройних сил РФ та найманцям приватних військових компаній різко знадобилося облаштувати вогневі позиції на тих полях, де мали б відбуватися роботи.
 
Тож попри щільну замінованість територій, де працюють селяни, з’явилася ще одна загроза зриву аграрних робіт. Це стосується принаймні населених пунктів довкола Волновахи — Набережного, Тавричеського, Приморського, Капланів, Лукового, Миколаївки, Шевченка, Григорівки, Нової Мар’ївки та інших. Там діють 1-й та 2-й мотострілецькі батальйони так званої 1-ї ОМСБ.
 
Терористи не просто так почали рити окопи, влаштовувати бліндажі на ділянках, які належать мешканцям цих сіл, та ганяти по них важку техніку. Керівництво цих підрозділів цілком усвідомлює, що робить, тож командирам на місцях сказали проводити передислокацію у тому разі, якщо фермери заплатять за це.
 
Надати змогу працювати бойовики обіцяють за три-п’ять тисяч доларів за поле у гектар. Мовляв, куркулі мають бути щедрими. Те, що такі гроші віддати може зовсім не кожен, вже нікого не хвилює. У разі відмови бойовики обіцяють або залишатись на захоплених позиціях безліч часу, або обстрілювати поле під час сільгосподарських робіт.
 
Якщо ж виявляється, що власники ділянки вже засадили її, за гроші бойовики згодні не пускати полем важку техніку. Інакше вичавлюють усе, чим унеможливлюють проростання культур. Люди намагалися хоч якось відстояти своє.
 
Мешканці окупованих територій зверталися до голів сільрад, керівників Новоазовського і Тельманівського районів, але окупаційні «чиновники» ніяк не реагували на скарги та казали, що вирішувати треба із комбатом.
 
А от кадровий російський військовий Денис Хропко з позивним «Полюс», який очолює 1-шу ОМСБр, навіть чути про інший спосіб вирішення питання, окрім сплати йому данину, не бажає.
 
Додамо, що Президент України Петро Порошенко повідомив, що 18 квітня оголошено режим припинення вогню на Донбасі до Великодніх свят і висловив надію, що «нарешті він запрацює».
 
Нагадаємо, що за час дії режиму припинення вогню на Донбасі, який розпочався з 8 березня, загинули 12 українських військових, ще 44 отримали поранення.