СБУ затримала 7 спецслужбовців Росії, які вчиняли теракти в Україні

12:49, 17.04.2019
СБУ затримала 7 спецслужбовців Росії, які вчиняли теракти в Україні

Служба безпеки України затримала сімох осіб, які входили до складу диверсійно розвідувальної терористичної групи спецслужб Росії, та ще одну людину, яка сприяла злочинам на території України.

 

Про це заявив голова Служби безпеки України Василь Грицак на брифінгу 17 квітня.

 

Він зауважив, що сьогодні вранці "ми закінчували черговий етап цієї операції і було затримано ще одну особу, яка сприяла діяльності цієї терористичної групи на території нашої держави".

 

За словами голови СБУ, загалом з початку 2017 року на територію України з Росії та так званої "ДНР" було направлено кілька автономно діючих диверсійно-терористичних груп.

 

"Ці групи направлялися військовою розвідкою РФ для здійснення політичних вбивств та ліквідації офіцерів українських спецслужб. Одна з таких груп 27 червня 2017 року вчинила зухвалий злочин – теракт, в результаті якого загинув генерал військової розвідки – Максим Шаповал. За аналогічним сценарієм – 4 квітня 2018 року під час спроби закладання вибухового пристрою під автомобіль українського військового розвідника ставався самопідрив", - додав Грицак.

 

Крім того, Грицак заявив, що вибухівку під автомобіль українського розвідника Максима Шаповала заклав диверсант Олег Шутов.

 

"Шутов Олег Миколайович 9 березня 1966 року народження мешканець міста Донецька. Саме ця особа 26 червня 2017 року заклала вибуховий пристрій під автомобіль українського генерала розвідки Максима Шаповала", – розповів Грицак.

 

За його словами, для цього Шутов орендував квартину в тому самому будинку, де мешкав Шаповал, орендував паркомісце поруч із машиною Шаповала.

 

Після виконання теракту він виїхав на Донбас.

 

"Шутов є співробітником так званого центру спецоперацій "МГБ ДНР" під опікою офіцерів ФСБ РФ і військової розвідки російських спецслужб", – сказав Грицак.

 

Глава СБУ нагадав, що керівником цього центру є Василь Євдокимов на прізвисько "Лєнін". Саме він, на завдання російських спецслужб організував убивство 31 березня 2017 року офіцера української контррозвідки Олександра Хараберюша.

 

Водночас справжнім організатором резонансних убивств українських військових Грицак назвав генерал-лейтенанта начальника департаменту контррозвідувальних операцій ФСБ РФ Дмитра Мінаєва 1966 року народження.

 

"У дні підриву автомобілів Хараберюша і Шаповала Мінаєв безпосередньо перебував на Донбасі у так званому центрі спецоперацій МГБ ДНР", – зазначив очільник СБУ.

 

 

Також Грицак заявив, що чоловік, який закладав вибухівку під автомобіль співробітника української розвідки і сам підірвався, живий і арештований – це громадянин Росії Олексій Комаричев.

 

           СКРІН-ШОТ ІЗ ВІДЕО СЛІДСТВА

 

 

Хоча раніше повідомлялося, що підривник втратив руку і помер у лікарні.

 

За його словами одна й та ж диверсійна група причетна і до вбивства керівника спец призначенців ГУР Максима Шаповала, який загинув від вибуху авто 27 червня 2017 року в Києві, і до невдалої спроби вбивства розвідника 4 квітня цього року.

 

"Обидва теракти сплановані, профінансовані, організовані безпосередньо російськими спецслужбами. Це були спільні операції Федеральної служби безпеки РФ та Головного управління Генштабу ЗСУ РФ, більше відомої як військова розвідка Росії", – сказав Грицак.

 

"Організацію і здійснення обох терактів здійснювали одні й ті самі люди. Виконавець невдалої спроби підриву автомобілю недавно залишився живим, хоча він і перебуває у важкому стані у лікарні. Він заарештований", – заявив голова СБУ.

 

"Це керівник російської диверсійної терористичної групи, який безпосередньо закладав вибухівку під авто українського розвідника, – громадянин Російської Федерації Комаричев Олексій Анатолійович, 1978 року народження", – повідомив він.

 

За словами Грицака, з ним діяв інший громадянин Росії Дзортов Тимур Мовлайович.

 

За даними СБУ, Комаричев у різний час проходив службу як офіцер полку охорони уряду Москви та Федеральної служби РФ із контролю за обігом наркотиків, а з 2016 року "був звільнений за компрометуючих обставин" зі служби – і "під тиском ФСБ поступив на роботу до військової розвідки".