Найстаріше діюче підприємство України у Дрогобичі реставрують для туристів

16.04.2019
Найстаріше діюче підприємство України у Дрогобичі реставрують для туристів

Солеварня в Дрогобичі незмінно працює ще з XVI століття.

Для розвитку Дрогобицького солевиварювального заводу як туристичного об’єкта міськрада домагається отримати його у своє управління.
 
 
Продовжити його діяльність у новому, продуктивнішому амплуа дрогобиччани планують вже цього року.
 
 
Як повідомив заступник дрогобицького міського голови Василь Качмар, реалізація проекту реконструкції дасть можливість значно збільшити туристичний потік у місто.
 
 
Адже Дрогобицька солеварня — найстаріше діюче промислове підприємство України та одне iз найдавніших у Європі. На сьогодні вона перебуває у державній власності, але міська рада сподівається таки отримати об’єкт у своє управління, адже, з економічної точки зору, він не виправдовує свого утримання на державному балансі.
 
«Перед нашою командою стоїть завдання домогтися можливості орендувати або отримати у власність міста Дрогобицький солевиварювальний завод. Після цього почнемо розвивати інфраструктуру підприємства як туристичну локацію. Беремося розробити проект реставрації підприємства як архітектурної пам’ятки. Плануємо розширити його інфраструктуру, привести до ладу прилеглу територію і в такий спосіб залучити туристів, які масово відвідують Львівську область», — розповів Василь Качмар.
 
За інформацією міськради, цього року на розвиток туризму в Дрогобичі з міського бюджету виділено 1,5 мільйона гривень.
 
Наразі більшість будівель старовинної солеварні — в аварійному або напівзруйнованому стані, територія захаращена. Проте підприємство продовжує виробництво солі старовинним методом випарювання на відкритому вогні природного розсолу (ропи), який видобувають з підземних шурфів.