Пішла наліво: на виборах парламенту у Фінляндії перемогли соціал-демократами

16.04.2019
У Фінляндії минулої неділі, 14 квітня, обирали парламент. Оскільки країна зовсім невеличка, то й результати вже були відомі ще до обіду понеділка.
 
Як свідчать остаточні дані, перемогу здобула опозиційна Соціал-демократична партія.
 
У лідери перегонів вона вирвалася iз зовсім невеликим відривом: соціал-демократи набрали 17,7% голосів виборців, тоді як їхні найближчі конкуренти — крайньо-права партія «Справжні фіни» — фінішували з 17,5% голосів.
 
Третє місце з 17% симпатій виборців дісталося консервативній партії «Національна коаліція». А представники владної коаліції «Фінляндський центр» прем’єра Юха Сіпіля отримали лише 13,8% та четверту сходинку виборчих перегонів. 
 
Як повідомляє «Радіо «Свобода», вперше за століття на виборах у Фінляндії жодна з партій не отримала більше ніж 20% голосів виборців.
 
Ліва Соціал-демократична партія Фінляндії будувала свою передвиборчу кампанію на скасуванні обмежень бюджетних витрат, які запровадили прем’єр-міністр Юха Сіпіля і міністр фінансів його уряду, лідер консервативної партії «Національна коаліція» Петтері Орпо після фінансової кризи 2008 року. І ця тактика спрацювала. 
 
Водночас крайньо-права партія «Справжні фіни», якою керує євродепутат-консерватор Юссі Халла-ахо, зосередила свою кампанію на антиімміграційних гаслах і критиці «істерії» навколо кліматичних змін із боку інших партій. 
 
Крім того, не варто забувати, що керівництво Фінляндії, яка є членом Європейського Союзу, перебуває в постійному діалозі з сусід­ньою Росією, хоча водночас підтримує санкції ЄС проти Москви, нагадує «Радіо «Свобода».
 
Саме сусідство з Росією, незалежність від якої Фінляндія здобула 101 рік тому, є головною причиною того, що Гельсінкі досі утримується від вступу до НАТО.