Рада Європи позитивно оцінила судову реформу в Україні

17:23, 08.04.2019
Рада Європи позитивно оцінила судову реформу в Україні

Рада Європи вважає, що судова реформа в Україні відповідає її стандартам (фото: AP)

У Раді Європи дійшли висновку, що судова реформа в Україні відповідає стандартам цієї організації.
 
Як говориться у Висновку Ради Європи на її сайті, впродовж 2017 - 2018 років було проведено дослідження нових конкурсних процедур добору і призначення суддів, що були запроваджені в рамках судової реформи. 
 
"Впродовж 2016-2017 років в Україні було впроваджено фундаментальну судову реформу з метою зміни процедур відбору та призначення суддів, та приведення цих процедур у відповідність до стандартів Ради Європи", - йдеться .
 
"Змінами до законодавства враховано велику кількість міжнародних та європейських рекомендацій; зміни в цілому відповідають стандартам Ради Європи. Це дозволило проводити конкурс до Верховного Суду в атмосфері надзвичайно високої публічності і прозорості", - зазначено у висновку європейських експертів.
 
Реформа передбачає "проведення якісних конкурсних процедур, спрямованих на відбір кращих кандидатів на посади суддів в Україні".
 
Як відомо, перший конкурс до Верховного Суду розпочався в листопаді 2016 року та завершився в липні 2017 року, другий конкурс стартував у серпні 2018 року та завершився в березні 2019 року. 
На сьогодні у Верховному Суді працює 118 нових суддів, ще 78 осіб стали переможцями конкурсу, який завершився у березні. Подання щодо 69 кандидатів вже внесені президенту для призначення суддями. 
 
Новий Верховний Суд працює з грудня 2017 року, і на даний момент розглянув понад 110 тисяч справ.
 
Як писала "УМ" раніше, Рада Європи визнала конкурс до Верховного Суду проведеним "в атмосфері надзвичайно високої публічності і прозорості".