Рада Європи визнала конкурс до Верховного Суду публічним та прозорим

15:38, 08.04.2019
Рада Європи визнала конкурс до Верховного Суду публічним та прозорим

(фото: Zik)

Рада Європи визнала конкурс до Верховного Суду проведеним "в атмосфері надзвичайно високої публічності і прозорості".
 
Про це йдеться у Висновку "Про відповідність процедури добору та призначення суддів Верховного Суду в Україні стандартам Ради Європи".
 
Так, зокрема експерти Ради Європи вважають, що Україна продемонструвала "вражаючий розвиток законодавства, і у майбутніх процедурах необхідно дотримуватись його чіткого застосування".
 
Оцінюючи імплементацію нового законодавства під час конкурсу до Верховного Суду, експерти Ради Європи зазначили: "Слід мати на увазі, що конкурс - дуже складна процедура, яка застосовувалася вперше. Реалізація процедури здійснювалася у різні етапи, із залученням великої кількості органів з різноманітними функціями та повноваженнями. Необхідність такої складної процедури, яка є прозорою і заслуговує на довіру на всіх її етапах, обумовлена високим суспільним інтересом і важливістю процесу".
 
У висновку зазначається, що "змінами до законодавства враховано велику кількість міжнародних та європейських рекомендацій; зміни в цілому відповідають стандартам Ради Європи".
 
"Зміни є частиною всебічної та широкомасштабної судової реформи. Вона передбачає абсолютно нову процедуру, яка застосовується вперше і охоплює велику кількість кандидатів. Це дозволило проводити конкурс до Верховного Суду в атмосфері надзвичайно високої публічності і прозорості", - йдеться в звіті.
 
Як повідомляла "УМ", 7 березня Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосила фінальний рейтинг претендентів на 78 вакантних посад у касаційних судах у складі Верховного суду.