Мей попросила ЄС відтермінувати Brexit до 30 червня

12:26, 05.04.2019
Мей попросила ЄС відтермінувати Brexit до 30 червня

Прем'єр-міністерка Великої Британії Тереза Мей попросила Євросоюз відтермінувати Brexit до 30 червня 2019 року.

 

Про це повідомляє ВВС, пише Громадське.


У листі до лідерів ЄС Мей попросила продовжити термін виходу Британії з об’єднання, аби парламент зміг узгодити угоду про Brexit за цей час і уникнути "жорсткого" Brexit. 

 

Мей додала, що Велика Британія старатиметься вийти з ЄС до виборів до Європарламенту, які заплановані на 26 травня.

 

За даними The Guardian, голова Європейської ради Дональд Туск має намір запропонувати лідерам країн-членів ЄС дати Британії рік на ратифікацію угоди про Brexit у парламенті — до 10 квітня 2020 року. Якщо угоду схвалять раніше, вихід відбудеться достроково.

 

За домовленостями, які діють на сьогодні, Британія має покинути Європейський Союз 12 квітня. Однак британський парламент досі не затвердив умови виходу з ЄС і врегулювання подальших відносин.

 

Нагадаємо, 29 березня було третє голосування за угоду Мей, і депутати вкотре не підтримали її.

 

Раніше депутати парламенту Великої Британії не підтрималирішення про те, щоб вихід Британії з Євросоюзу відбувся без угоди. При цьому угоду щодо Brexit напередодні депутати відхилили.

 

23 березня у Лондоні десятки тисяч людей вийшли з вимогою провести новий референдум щодо Brexit. Тереза Мей виключила проведення другого референдуму щодо виходу Британії з ЄС і заявила, що планує вивести країну з ЄС до 30 червня.

 

27 березня Мей заявила, що піде у відставку до наступного етапу переговорів щодо Brexit, якщо парламент підтримає її варіант угоди.

 

23 червня 2016 року у Британії відбувся референдум, який показав, що 52% британців воліють покинути Євросоюз. 29 березня 2017 року Велика Британія офіційно повідомила Європейський союз про свій намір покинути ЄС, запустивши процедуру Brexit. Повідомлялось, що остаточна вартість Brexit для Британії може сягнути 55 мільярдів євро. Цю суму країна виплачуватиме ЄС до 2064 року.