«Бігус-гейт»: спецоперація ФСБ або диверсія Коломойського

21:02, 15.03.2019
«Бігус-гейт»: спецоперація ФСБ або диверсія Коломойського

Розслідування Дениса Бігуса надто підозріло фінішувало до піку виборчої кампанії

Історію суспільного злету журналіста Дениса Бігуса ще довго будуть оцінювати політичні експерти. Але при цьому навряд чи в найближчому майбутньому хтось дасть однозначну відповідь, хто підпалив в його руках бікфордів шнур, який призвів до потрясінь політичного ландшафту.
 
Одразу відзначимо, що версія незалежного журналістського розслідування виглядає найменш правдоподібно. У силу того, що так зване розслідування надто підозріло фінішувало до піку виборчої кампанії, і що базується воно на банальному зливі з прокуратури, що в принципі виключає фактор журналістського пошуку.
 
Більш переконливими здаються версії зовнішнього втручання з боку ФСБ і внутрішньої політичної диверсії, спрямованої проти чинного президента в інтересах його основних суперників. Ці два можливі сценарії, в принципі, можна об'єднати в один, оскільки в кожному з них вигодонабувачами є опоненти Порошенка Зеленський і Тимошенко, нитки управління якими тягнутися до одіозного олігарха Коломойського.
 
При цьому Росія також залишається у виграші і в першому, і в другому варіантах. Так що, ймовірно, зовнішні вороги України і внутрішні проросійські кандидати сили підігрують один одному, зважаючи на спільний інтерес повалити Порошенка і змінити зовнішній курс з проєвропейського на прокремлівський.
 
Спостерігачі відзначають швидкість, з якою скандал набрав обертів у медіа, а також надзвичайну синхронність дій певних політичних сил в Україні і Росії. Фракція "Батьківщина", наприклад, вже на наступний після виходу програми ранок вимагала імпічменту, що стало в цей день топ-темою російських пропагандонських шоу.
 
Це підтверджує, що спецоперацію і її медіарозкрутку по обидва боки "парєбріка" використовували виключно з урахуванням виборів, що наближаються. Ці нюанси змусили частину критично мислячої журналістської публіки уважніше придивитися до Бігуса. Першим прозрів відомий блогер Андрій Дзіндзя, який знайшов у Бігуса впливових родичів в Росії.
 
Він опублікував загальну фотографію глави МЗС Росії Лаврова з братом дружини Бігуса - підполковником ФСБ Андрієм Соболєвим. У 2016-му той був міністром міжнародних та зовнішньоекономічних зв'язків Свердловської області. А його батько, колишній контррозвідник ФСБ Олег Соболєв, займається великим бізнесом.
 
Блогер допускає, що інформаторами Бігуса могли бути російські спецслужби. 
 
"Вдумайтеся - Денис Бігус отримав анонімну інформацію і розкрив дані про те, що всупереч заборонам з Росії в Україну через посередників поставлялися запчастини для БТР. Можна уявити, як полювали за цими поставками служаки ФСБ", - стверджує блогер.
 
За такого розвитку подій Дениса Бігуса, очевидно, могли завербувати спецслужби Росії. Це могло бути як відверте вербування, так і введення його в оману, з метою несвідомо діяти в інтересах російської розвідки. Для нього могли змоделювати специфічну інформаційну картинку, спорядивши її відповідними інформаційними вступними, які Бігусу надали як докази. Цими вступними й могли стати так звані "цитати Бігуса", що представляють собою компіляцію з існуючих і надуманих розмов окремих персонажів.
 
Специфіка сімейних відносин Дениса Бігуса, як виявилося, не тільки в одруженні на сестрі чинного офіцера ФСБ. Не менш цікавою виявилася діяльність його рідного брата Костянтина Бігуса. Він з 2011-го по 2013-й працював проектним менеджером в компанії UkrGazEcoService, а пізніше - в G.X. Satellite, зареєстрованої на Кіпрі. Тієї самої, яка 12 грудня 2012-го виграла скандальний тендер на поставку супутникових знімків Міністерству екології, вартістю 26,15 мільйона гривень (3 мільйони доларів за чинним тоді курсом).
 
Цікаво, що розслідування, яке розкриває подробиці розкрадання 3 мільйонів доларів з держбюджету, до якого причетний брат Бігуса, першими надрукували журналісти сайту "Наші гроші". Тоді Денис Бігус ще не просочився до антикорупційної програми.
 
Не виключено, що цим і іншим компроматом російські розвідники могли шантажувати Дениса Бігуса, схиляючи його до колаборації в інтересах Росії.
 
Але виявилося, що участь родича Дениса Бігуса в скандалі з розкраданням бюджетних грошей, - не єдина його афера. Є припущення, що той брав участь і в інших гучних злочинах. Адже уважне вивчення соцмереж дозволило визначити чіпкий зв'язок Костянтина Бігуса з кримінальним авторитетом Михайлом Грішпоном. Сьогодні вони вже нібито не френди на ФБ. Але колишні зв'язки в соцмережах не горять, подібно до рукописів...
 
Кримінальну біографію Грішпон починав разом з покійним Аліком Греком, Могилевичем й іншими авторитетами. Пізніше він виявився одним з фігурантів знищення "Української авіаційної транспортної компанії", з якої вкрали 20 військово-транспортних літаків. Тоді почалося знищення української військово-транспортної авіації.
 
Свого часу Грішпон значився директором компанії "Нелора-Ленд", бенефіціар якої - все та ж кіпрська G.X. Satellite, де працював Костянтин Бігус. З 2009-го по 2015-й Гріншпон був радником голови Національного космічного агентства і директором UkrGazEcoService. В останній компанії Костянтин Бігус працював два роки. Схоже, що Грішпон, запримітивши здібного учня, привернув його до своїх махінацій.
 
У 2015 році на засіданні Комітету з питань бюджету Гріншпона звинуватили в розкраданнях коштів з космічного проекту "Либідь". У справі про нанесення збитків на 8,24 мільйона доларів держпідприємству "Укркосмос" суд обрав йому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. У НАБУ повідомили, що в результаті злочинних дій зірвано запуск першого українського супутника "Либідь" як складової побудови Національної супутникової системи зв'язку.
 
ФСБ могло одночасно тиснути і на Грішпона, і на брата Бігуса, і на самого Дениса, знаходячи переконливі аргументи на користь співпраці з Кремлем для кожного з них.
 
Цікавою виглядає і версія, що активність Дениса Бігуса простимулював Коломойський. Відомо, що він є акціонером принаймні трьох кандидатів в президенти - Зеленського, Тимошенко і Шевченка. Вихлоп Бігуса проти Порошенка вписується в плани олігарха, оскільки від гіпотетичного просаджування Порошенка виграють і Зеленський, і Тимошенко.
 
Тому цілком вірогідним виглядає варіант медійно-політичної корупції Коломойського щодо Бігуса. Психоемоційний стан Дениса характеризується необхідністю максимального суспільного визнання. І Коломойський, який має вплив на кілька національних ЗМІ, міг зробити Бігусові пропозицію, від якої той не зміг відмовитися. За оперативною інформацією, Бігусу обіцяно місце в прохідному списку "Батьківщини".
 
Зрештою, і Коломойський, і Бігус домоглися свого. Перший посилив своїх кишенькових кандидатів - Зеленського і Тимошенко, а другий - вознісся в топи медіатусовки. А якщо Бігус насправді був завербований ФСБ, то він зірвав джек-пот, і заробивши на торгівлі національними інтересами, і підлестивши власну недитячу зарозумілість.