НАБУ назвало безпідставними звинувачення у покриванні корупції в оборонці

10:03, 13.03.2019
НАБУ назвало безпідставними звинувачення у покриванні корупції в оборонці

У Національному антикорупційному бюро заявляють, що в останній частині розслідування BIHUS.INFO були допущені неточності і маніпуляції та відкидають звинувачення щодо причетності бюро до покривання оборудок в "Укроборонпромі".

 

Про це йдеться у заяві НАБУ.

 

Підкреслюється, що боро не вповноважене давати довідки про фіктивність підприємства та формувати чи вести перелік / реєстр компаній, які є фіктивними.

 

"Але НАБУ, як будь-який державний орган, зобов’язане відповідати на запити. Впродовж 2016-2017 рр. державний концерн "Укроборонпром" неодноразово звертався до НАБУ з проханням надати інформацію щодо компаній-контрагентів. Відповіді НАБУ стосувалися виключно тих компаній, про які запитував "Укроборонпром", - йдеться у заяві.

 

У НАБУ зазначили, що ТОВ "Оптимумспецдеталь" згадується у 4 листах від НАБУ до "Укроборонпрому".

 

Бюро підкреслює, що у жодному з них не спростовується факт того, що компанія займається протиправною діяльністю.

 

"Натомість наводяться конкретні, документально підтверджені на той момент факти. Ці дані зібрані під час досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом заволодіння грошовими коштами ДП "Харківський бронетанковий завод" ("ХБТЗ") при постачанні впродовж 2014-2016 рр. запчастин і комплектуючих до бронетанкової техніки.

 

У антикорупційному бюро зазначили, що у листі від 20.01.2017 повідомлено про наявність протиправної діяльності 4 компаній на підставі акту Державної фінансової інспекції №08-20/13.

 

"Цим актом протиправна діяльність встановлена тільки у згаданих у відповіді компаній. Підстав відносити до них інші, в тому числі ТОВ "Оптимумспецдеталь", про які запитувалося у запиті "Укроборонпрому", на час підпису листа не існувало", - заявили у відомстві.

 

"Детективи НАБУ не залишили поза увагою ТОВ "Оптимумспецдеталь". Про це свідчать листи, надіслані Бюро до "Укроборонпрому" пізніше. У них прямо вказано на ознаки можливої протиправної діяльності цієї компанії", - наполягають у бюро.

 

У НАБУ заявляють, що про це йшлося у відповіді відомства на запит журналістів BIHUS.INFO.

 

"Аби не бути голослівними, ми надали копії цих листів журналістам. Задля об'єктивного подання інформації їх мали би продемонструвати в ефірі програми. Однак, на жаль, журналісти для цих листів у сюжеті місця, чомусь, не знайшли", - йдеться у заяві.

 

Крім цього, у НАБУ наполягають, що у переписці фігурантів журналістського розслідування ім’я "Гіві" не може вказувати на першого заступника директора відомства Гізо Углаву.

 

"У згаданий період (21-31 січня 2017р.) жодних листів щодо згаданих компаній перший заступник директора НАБУ не підписував. Також у цей час він не перебував ані у відрядженні, ані у відпустці, як про це згадувалося у журналістському розслідуванні", - підкреслили в бюро.

 

Також у відомстві спростовують твердження журналістів, що "НАБУ нічого не робило у розслідуванні три роки, справа лежала й припадала пилом".

 

У НАБУ заявляють, що впродовж 2017-2019 років детективи провели близько 80 процесуальних та слідчих дій у кримінальному провадженні за фактом заволодіння грошовими коштами ДП "Харківський бронетанковий завод" при постачанні впродовж 2014-2016 рр. запчастин і комплектуючих до бронетанкової техніки.

 

"НАБУ не "відсиджувалося", а ці три роки розслідувало корупцію в оборонній сфері. Вже притягнуто до відповідальності за корупційні злочини в оборонці низку топ-посадовців. З поміж-них: заступник міністра оборони, начальник бронетанкового управління ЗСУ, керівництво Львівського бронетанкового заводу, держкомпанії "СпецТехноекспорт", - наголосили у відомстві.

 

НАБУ також спростовує твердження, що "агент Шевченко спонсорує виправдувальні листи від НАБУ для різних фірм".

 

"НАБУ ніколи і нікому не видавало жодних виправдальних листів. І, на відміну від інших правоохоронних органів, не закрило жодного кримінального провадження за викритими фактами корупції в оборонній сфері.

 

Жоден зі співробітників НАБУ не брав хабарів і для нас підтвердити це законним шляхом - справа честі", - підкреслили в бюро.

 

У НАБУ запевнили, що всебічно сприятимуть слідчим ДБР у проведенні розпочатого ними досудового сллідства за фактами, оприлюденими BIHUS.INFO. 

 

Нагадаємо, 11 березня Bihus.Info оприлюднив останню частину розслідування про корупцію в оборонці, згідно з якою група осіб вела переговори про передачу хабара правоохоронцям за те, щоб вони не проводили розслідування та не притягали нікого до відповідальності за незаконні дії між компанією Оптимаспецдеталь та підприємствами Укроборонпрому під час укладання й виконання договорів щодо поставок військового обладнання на заводи групи державних оборонних компаній.

 

Як відомо, 25 лютого, журналісти проекту Bihus.info заявили, що син заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор нібито був учасником схем з розкрадання в оборонному комплексі.
 
 
Перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський звернувся до правоохоронців із заявою про перевірку розслідування Bihus.Info та попросив тимчасово призупинити його повноваження першого заступника секретаря РНБО.
 
 
У Державному концерні "Укроборонпром" заявили, що вважають некоректним оцінювати розслідування журналістів про корупційні схеми за участі оточення президента Петра Порошенка. При цьому там підтвердили, що купують деталі у Росії. Концерн також усунув з посад двох директорів оборонних підприємств.
 
 
Через заяву журналістів проекту Bihus.info активісти Нацкорпусу пікетували будинок Олега Гладковського.
 
 
У свою чергу генпрокурор Юрій Луценко заявив, що частину деталей для військової техніки Україна дійсно отримує контрабандою з Росії.
 
 
4 березня президент України Петро Порошенко підписав указ про звільнення Олега Гладковського з посади першого заступника секратаря Ради національної безпеки і оборони України.
 
 
Петро Порошенко також заявив, що РНБО ініціює міжнародний аудит і комплексну ревізію всіх контрактів державного концерну "Укроборонпром".