СБУ пояснила, чому заборонила в'їзд австрійському журналісту

14:11, 09.03.2019
СБУ пояснила, чому заборонила в'їзд австрійському журналісту

СБУ підтверджує інформацію про заборону австрійському журналісту Крістіану Вершютцу в’їзду в Україну терміном на один рік.

 

Про це йдеться на сторінці СБУ у Фейсбук.


"Підставою для такого рішення стала необхідність забезпечення безпеки журналіста. Нагадаємо, що Крістіан Вершютц наголошував у своєму інтерв’ю про існуючі погрози його життю в Україні", - йдеться у повідомленні.


Для уникнення можливих провокацій під час перебування австрійського журналіста в нашій країні, СБУ відповідно до законодавства прийняла рішення про заборону йому в’їзду.

 

Раніше, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Ольга Червакова заявила, що шефу українського бюро австрійського телеканалу ORF Крістіану Вершютцу заборонили в’їзд в Україну через загрозу для національної безпеки. 

 

"Від початку збройного конфлікту в Криму і на Донбасі Вершютц висвітлював події в Україні, широко використовуючи штампи кремлівської пропаганди, тиражуючи фейки від Russia Today, що дискредитують діяльність Збройних сил України, заперечують агресію Російської Федерації проти України, а бойовиків регулярної армії РФ позиціонують "ополченцями", - зазначила Ольга Червакова.

Крім того, додала вона, за наявною в правоохоронців інформацією, Вершютц протягом останніх чотирьох років відвідував тимчасово окуповані території Донецької, Луганської областей та Криму через неконтрольовані пункти пропуску з території Російської Федерації, чим порушив порядок перетину українського кордону.

 

Федеральний міністр з питань Європи, інтеграції та закордонних справ Республіки Австрія Карін Кнайсль і представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір закликали українську владу зняти заборону на в'їзд в Україну австрійському журналісту. 

 

У Спілці журналістів Австрії заявили, що Україна не готова до членства в Європейському Союзі через заборону на в'їзд австрійському журналісту суспільного мовлення ORF Крістіану Вершютцу.